Roest rust niet voordat het ijzer gevreten heeft. Wat kun je doen aan voorwerpen die ineens zijn aangetast door roest? En stel dat er op je kleding roestvlekken zijn gekomen, hoe kun je deze het beste behandelen?
Roest kan het beste weggehaald worden met zuur. Hoe zuurder het product, hoe beter het de roest weghaalt. Natuurlijk kun je het door het roest aangetaste gedeelte een aantal uren in de schoonmaakazijn leggen en dan daarna met een zachte borstel het roest eraf vegen, maar wat nog beter werkt is Coca cola. Dit product is nog zuurder, zodat het perfect werkt tegen roest.
Er is een periode geweest dat het helemaal “in” was om roestige voorwerpen te kopen en in en om het huis te plaatsen als siervoorwerp. Industriële woonaccessoires noemt men dit met een mooi woord. Vooral roestige voorwerpen worden gebruikt omdat het zo’n mooie warme uitstraling heeft, maar wat veel mensen niet weten is dat roest een bepaalde bacterie bij zich draagt waardoor je een aandoening kunt krijgen waaraan je uiteindelijk kunt sterven. Dit zijn pijnlijke spierkrampen, die uiteindelijk alle spieren in je lichaam aantasten, ook je ademhaling. De bacterie heet Clostridium Tetani en veroorzaakt tetanus. Als je in een roestige spijker trapt, dien je ook meteen een tetanusprik te halen. Zelfs met een optimale behandeling loopt tetanus in de helft van de gevallen niet goed af.
Roest kun je dus maar het beste verwijderen. Als je roestvlekken in je kleding hebt kun je natuurlijk ook Coca cola (geen Pepsi!) gebruiken en het kledingstuk daarna in de was doen, een limoen of citroen met zout op de vlekken doen is ook een oplossing.
Roest voorkomen is niet altijd mogelijk maar je kunt het beste metaal droog houden. Ook bestek, als het uit de vaatwasser komt eerst goed afdrogen voordat het in de keukenla gelegd wordt; 80% van de huishoudens doet dit niet en het ligt dan aan de kwaliteit van het bestek hoe lang het daarna meegaat zonder te roesten. Een zilveren bestek kan ook zwart uitslaan en reageert met zwavelhoudende producten zoals eieren, dus een gekookt eitje met een zilveren lepel eten is af te raden. Een roestvrijstalen bestek is daarom het meest geliefd. Een oud-Hollands spreekwoord is: Dat zal mijn klomp niet roesten (betekenis: ik maak me er niet druk om), maar dat zal mijn klomp wel roesten!