Voordat je kunt schoonmaken weet je de routine. Eerst opruimen. Toch is er vaak moed nodig om van start te gaan. Neem alleen al alles in de keuken. Je weet niet waar je moet beginnen, want alles staat vol. En omdat dat zo is, koop je steeds meer artikelen, want je hebt geen overzicht meer. Was er nog satésaus op voorraad en nasikruiden? Ach, dan kopen we het weer in de winkel want we willen niet misgrijpen. Maar, om een keuken helemaal op te ruimen vergt wat beginnersmoed. Spreek met jezelf af dat je het in gedeeltes doet. Dus pak eerst eens alle kruiden, check de houdbaarheidsdatum en vul zo nodig de kruiden aan. Het meest handige is als alle kruiden bij elkaar staan. Of je dit nu in een doos zet of in een kruidenrekje, dat maakt niet uit. Zolang het maar overzichtelijk is. Er zijn mensen die elke twee jaar alle kruiden weggooien die op voorraad zijn en alles nieuw kopen, het liefst van hetzelfde merk. Natuurlijk staat dat heel mooi, maar het is niet nodig. Er zijn altijd navulverpakkingen en dat is vaak ook een stuk duurzamer en minder prijzig. Mocht je na de kruiden zin hebben om nog een afdeling aan te pakken, kun je de soepen en sauzen doen. Als je een mooie houten krat of bamboekist hebt, kun je alles heel handig sorteren en op volgorde van gebruiksdatum zetten. Als je deze twee afdelingen hebt aangepakt ben je al een heel eind gekomen. Het is dan een kleinigheid om alle pasta, rijst, couscous, linzen en andere zaken die in voorraadbussen gaan uit te zoeken. Verwen jezelf met een mooie voorraadbussen set. Daar heb je nog jaren plezier van én het is meteen duidelijk waar je de tagliatelle hebt. Het staat ook mooier in de kast. Een schoonmaakdoekje over de lege schappen halen is dan zo gebeurd. Op deze manier krijg je er vanzelf plezier in als je ziet dat het opknapt. Het schoonmaken is vaak het meeste werk niet, wel het opruimen.