De vriezer is een beetje het ondergeschoven kindje als het om schoonmaken gaat. Eigenlijk hebben mensen altijd wel wat in de vriezer liggen waardoor het schoonmaken er bij in schiet. Jaren geleden was het de gewoonte om, als je met vakantie ging, de vriezer leeg te eten. Dit zodat de koelkast en diepvriezer van het stroom af konden en langzaam konden ontdooien. Sommigen deden dit zelfs een paar dagen van tevoren, zodat de vriezer en de koelkast gelijk schoon konden worden gemaakt nog voordat men op vakantie ging. Het grote voordeel hiervan is dat je niet met etenswaren in de diepvries blijft zitten die al jaren overtijd zijn. Tegenwoordig laat iedereen alles aanstaan en vertrekt. Eigenlijk is het best een goed idee om regelmatig de inhoud van de vriezer te inspecteren en zo nodig te consumeren. Het ligt eraan of je alleen maar ingevroren partyhapjes hebt of dat er ook groente aanwezig is. De meest ideale groentes voor in de vriezer zijn toch wel doperwtjes, gevolgd door spinazie en rode kool. Ook soep kun je prima invriezen. Je maakt geen grote pan verse soep om de helft weg te gooien. Doe de soep vast in de soepkommen en vries deze in. Als je geen zin hebt om te koken dan kun je makkelijk zo’n kom in de magnetron zetten en in mum van tijd kun je dan eten. Trouwens, wist je dat ijsblokjes ook niet eeuwig lekker blijven in de vriezer… ze krijgen dan toch een apart smaakje. En alles wat er een beetje onbestendig uitziet, zoals een stuk vlees dat je ooit hebt ingevroren maar je weet niet meer wanneer en wat voor vlees het is, ja, dat is erg jammer, maar neem geen risico m.b.t. de voedselveiligheid. Als alles leeg is gehaald, kun je de stekker eruit trekken en alles langzaam laten ontdooien. Leg zo nodig wat handdoeken op de grond bij het vriesgedeelte en laat de deur openstaan. Na een paar dagen kun je alles dan uitgebreid schoonmaken. Doe daarna niet gelijk alles dicht, maar laat het nog even luchten voordat je de vriezer en koelkast weer in gebruik neemt. Alvast veel plezier op vakantie!