Menigeen heeft zijn hoofd erover gebroken. Soms speelt het vraagstuk van de kip en het ei nog weleens. Ja, wat was er nu het eerst op de wereld? De kip? Het ei? Over sommige vraagstukken hoef je niet lang na te denken, er is nog meer in het leven dan moeilijke vragen. Wat wel belangrijk is om te weten is dat bijvoorbeeld bacteriën niet alleen in het ei kunnen zitten, maar ook aan de buitenkant. Velen beseffen niet dat een ei vastpakken in kan houden dat je in aanraking komt met bijvoorbeeld de salmonella bacterie. Eieren verlaten het lichaam van de kip via dezelfde weg als de ontlasting… Soms moet je ergens niet te lang bij stilstaan, zeker niet als je kinderen eieren ziet beschilderen. Daarom worden de eieren die beschilderd worden eerst gekookt; door verhitting worden de bacteriën onschadelijk gemaakt. We hebben het nu specifiek over de salmonella bacterie maar dan nog weet niet iedereen welke bacterie precies. Er zijn dan ook meer dan 2000 soorten salmonella bacteriën welke kunnen leiden tot o.a. darmproblemen. Maar er zijn meer schadelijke soorten bacterie dan alleen de salmonella. De E-coli bacterie is ook veelvuldig in het nieuws en hoe komt dat kun je je afvragen. Meestal begint productkennis bij de basis en het zou een goed idee zijn om het vak voedingsleer en schoonmaken op scholen in het lespakket te stoppen. Wat men leert over bacteriën en micro organismen tijdens biologielessen is zo summier dat het belang ervan bij kinderen niet echt doordringt. Pas als men zelf hinder heeft ondervonden in de vorm van een voedselvergiftiging gaat men nadenken.
Er wordt door wetenschappers geschat dat er maar liefst 100 miljoen verschillende soorten micro organismen op aarde leven. We hebben als mens niet voldoende kennis, maar om alles te leren gaat ook te ver. Zelfs een bacterioloog is nooit uitgeleerd. Het is goed om te weten dat de kennis over de belangrijkste bacteriën vaak wel aanwezig is en dat mensen bewust bezig zijn met hun omgeving schoonmaken en schoon houden. Zo weet men inmiddels dat bacteriën ook op rauwe groente en fruit zit en neemt een ieder zijn maatregelen door het goed te wassen en/of te schillen.
Niet alle bacteriën zijn slecht voor de mens; er zijn ongeveer zeven soorten welke gevaarlijk zijn en daar vallen de E-coli en salmonella onder. Nog een schadelijke soort is bijvoorbeeld de bacillus anthracis, de miltvuurbacterie ook wel bekend van de poederbrieven. Er zijn ook goede bacteriën, degenen die ervoor zorgen dat we een goede darmflora hebben bijvoorbeeld, alleen horen we daar zo weinig over. Dat is te vergelijken met schoonmaken: als iets goed schoon gehouden wordt dan horen we daar niks over want het ziet er goed uit, maar als er niet schoon gemaakt wordt… ja dan valt het op. Een bacterievrij leven is er niet, maar een leven met zo min mogelijk schadelijke bacteriën is met een beetje opletten zeker mogelijk.