Hoe zorg je ervoor dat de eisen die je aan de schoonmaak stelt gehandhaafd blijven bij veranderde omstandigheden. Nieuwe tijden vragen om nieuwe schoonmaakmethodes en het zal je niet ontgaan zijn dat huishoudens en bedrijven steeds groener worden. De meeste bedrijven werken duurzaam en milieugericht en het is prettig als er zaken gedaan wordt met andere bedrijven die dezelfde visie delen. Het groene plaatje wekt echter bij sommigen nog steeds een alternatief of vertekend beeld op. Het ligt er ook aan in welke branche je werkzaam bent, wat je omgeving zegt en doet en hoe beïnvloedbaar je zelf bent. Een bedrijf kan wel een groen statement willen maken maar het hoeft nog niet zo te zijn dat de medewerkers van dat bedrijf dezelfde principes hanteren. Hoever ga je als bedrijf om je medewerkers te motiveren in het groen denken en doen. Het beleid bij vele bedrijven is grotendeels veranderd. De tijd van plastic koffiebekertjes etc. is voorbij, maar er zijn meer plastic momenten die overwonnen kunnen worden. En als er noodzakelijkerwijs toch van plastic gebruik gemaakt moet worden, is gerecycled plastic of bioplastic (is gemaakt van planten zoals aardappels, maïs of suikerriet) een goed alternatief. Toch blijft het lastig om precies te weten wat nu wel milieuvriendelijk is en wat niet. We weten allemaal dat vlees eten niet goed voor het milieu is, maar waarom dat zo is, daar verdiepen mensen zich liever niet in. Zeker als deze mensen de traditionele pot eten: aardappels, vlees, groenten. Hoe leuk het woord tradities ook klinkt, elke tijd vraagt weer om andere maatregelen. Het uit eten gaan gaat meestal vergezeld van een stuk vlees en/of een glas alcohol en men kijkt nog steeds verbaasd als iemand liever vegetarisch eet en geen wijn drinkt. Alsof je je zou moeten excuseren hiervoor. Het zou eerder andersom moeten zijn, maar daar zijn we nog lang niet. De tijden veranderen. Voor de een gaat dit sneller dan voor de ander. Qua technische hoogstandjes raken we snel gewend aan de nieuwste mobieltjes die allang niet meer gebruikt worden als waar ze ooit voor bedoeld werden, namelijk om te bellen. Als er in dat zelfde tempo een gewenning zou zijn aan een overwegend groen leven, dan zou het gevaar van broeikasgassen een stuk minder zijn. Hoe een schoonmaakbedrijf ervoor kan zorgen dat er op een milieuvriendelijke wijze wordt schoongemaakt is heel eenvoudig: alle middelen die schadelijk zijn voor het milieu niet meer gebruiken. Er zijn heel wat schoonmaakmiddelen die giftig zijn. Vooral bij middelen die vrij verkocht worden in de supermarkt met een doodshoofd op het etiket is het advies om het niet te gebruiken. En waarom zou je ook als er diverse goede alternatieven voorhanden zijn. Toen er nog geen giftige schoonmaakmiddelen gemaakt werden maakten de meeste huishoudens zo’n beetje alles met groene zeep schoon. Nu is er wel wat voor te zeggen om bepaalde zaken op een andere manier schoon te maken, maar groene zeep is geen gek product om te gebruiken. Het is een milieuvriendelijk product, oorspronkelijk gemaakt van hennepolie. Tegenwoordig wordt het van andere plantaardige olie gemaakt zoals van koolraap- of sojaolie. Het is een goede ontvetter en kan op verschillende manieren ingezet worden. Natuurlijk kun je ook je eigen zeep maken op traditionele manier. Je kunt dit ook samen met vrienden en familie doen als groene en nuttige hobby. Het voordeel is dat je precies weet wat de ingrediënten zijn en je je eigen kruiden- of bloemengeur aan de zeep kunt geven. En wie neemt er nu niet graag een kijkje in andermans keuken. Een zeepmaker heette vroeger een zeepzieder. Wie weet wordt een traditionele manier van zeep maken nu wel weer de moderne hobby zeepzieden! Schoonmaakproducten zelf maken en het schoonmaken zelf kan best leuk zijn als je er maar de tijd voor neemt.