Bij schoonmaken komt een klein beetje chemie om de hoek kijken, nou ja, misschien soms een beetje meer dan in andere beroepen. Je moet weten waar welk middel geschikt voor is en je dient vooral te weten welke middelen er niet bij elkaar gegooid kunnen worden en welke middelen juist wel.
Het is bij het schoonmaken zeker zo dat je je koppie erbij moet houden. Alleen al een batterij bevat zoveel zuur dat het zeer schadelijk is voor je huid, open dus geen batterijen en gooi ze echt weg in de daarvoor bestemde bak, anders kunnen er nare reacties ontstaan als een batterij in een kliko terechtkomt waar het in aanraking komt met allerlei andere stoffen. Ook de artikelen waar je mee schoonmaakt (emmer, dweil) moeten agressieve schoonmaakmiddelen wel kunnen handelen. Plastic bekertjes zijn leuk voor de koffie, maar gooi er geen kokend water in want dan zie je ze gelijk vervormen.
Je beseft het vaak niet omdat in deze tijd alles snel en nog sneller moet, maar het is raadzaam om niet te vaak met je handen in een afwassopje te zitten. Jouw huid heeft ook een pH-waarde en deze is 5,5. Iets aan de zure kant dus, als je beseft dat pH-neutraal tussen de 6,5 en 7 ligt en b.v. zoutzuur pH-waarde 0 bevat. Azijn, zuurkool en wijn hebben een pH-waarde van 3 en citroensap en maagzuur een ph-waarde van 2, dan is er een beetje vergelijkingsmateriaal. Dat je huid iets zurig is heeft ermee te maken dat het bacteriën tegen moet houden. Bloed gaat weer de andere kant op met een pH-waarde van 7,4 en eieren hebben een pH-waarde van tussen de 7 en 7,5. Zeepsop heeft een pH-waarde van 10,5 en dan begrijp je wel dat als je met je handen in het sop zit, het weer een tijdje duurt voordat de zuurgraad hersteld is. Wanneer de pH van een stof lager is dan 7, is die zuur; is die hoger dan 7, dan is de stof basisch (alkalisch).
Wat mensen vaak niet weten is dat chloor een pH-waarde heeft van 4, maar bleekwater een pH-waarde heeft van 9,5. Bijvoorbeeld cola heeft een pH-waarde van ongeveer 2. Alle frisdranken hebben een vrij lage pH-waarde (tussen de 2 en 4) en zijn dus erg zuur, ook aanmaaklimonade en de light frisdranken. Bier heeft een pH-waarde van 4. Oppassen met het gebit dus. Veilig voor het gebit om te drinken is: kraanwater (7,0), spa blauw (6,3) en melk (7,3). Wat je waarschijnlijk niet verwacht is dat Spa Rood een pH-waarde heeft van 3,8, ook zuur dus! Niet al het water is hetzelfde, het ligt ook aan de bewerking die water heeft ondergaan (koolzuurgas).
Het is interessant om te weten met welke stoffen je dagelijks te maken hebt, zowel uitwendig als inwendig. Azijn, pH-waarde 2,2, kun je in de keuken gebruiken om b.v. een vinaigrette voor de salade mee te maken maar je kunt er ook mee schoonmaken en hetzelfde geldt voor bakpoeder (baking soda, zie eerder blog), pH-waarde 8,3. Het beste reinigingsmiddel echter, zowel uitwendig als inwendig volgens velen, is water, met een ronde 7 pH-neutraal. Een blinkende mooimaker eersteklas!