Er is in de loop der jaren heel wat veranderd op het gebied van schoonmaken. Als we alleen al de zestiger jaren vergelijken met de huidige tijd dan is het duidelijk dat het huishouden versoepeld is.
Het ligt eraan wat je het meest handig vindt: de was doen op de hand en daarna op de waslijn te drogen hangen of de was doen op de hand en daarna in de centrifuge of de wasmachine aanzetten en daarna overgooien in de droger. Het voordeel bij retrocleaning van wassen op de hand is toch wel dat elk kledingstuk apart behandeld wordt en er dus bij een angoratruitje voorzichtig met de temperatuur gedaan wordt. Tegenwoordig wordt vaak alles in 1 wasmand gegooid en kan er nog weleens iets krimpen. Het enorme voordeel van de huidige vorm is tijdbesparing.
Vroeger was er groene zeep. Oorspronkelijk werd deze van hennepolie gemaakt. Daar werd vrijwel alles mee gedaan. Tegenwoordig wordt deze zeep van sojaolie of koolraapolie gemaakt, dat is nog goedkoper. Het is een enorm goede ontvetter. Ossengalzeep, ook zo’n mooi product. Door de ingrediënten kun je er prima lastige vlekken zoals melk, bloed, wijn, vet, deo, ketchup en meer mee verwijderen. Verder werd er wasbenzine, terpentine , soda, azijn, ammoniak en spiritus gebruikt en daar deden we het mee. Als er een grote schoonmaak was dan werd tijdens de retrocleaning alle huisraad buiten gezet om te luchten, de mattenklopper werd van stal gehaald om de tapijten uit te kloppen, meubels werden in de boenwas gezet en de vloer werd onder handen genomen door een ouderwetse rolveger. Er zaten rollers onder van kunststof of haar en zo rolden de kruimels naar binnen om ze vervolgens weg te kunnen gooien. Het stof werd verplaatst. Niet zo handig als er mensen in huis wonen met een allergie.
Er is dus heel wat veranderd in de loop der jaren. Microvezeldoekjes kwamen op de markt en dat maakte al een groot verschil met de bacterie-ophopende doekjes zoals ze vroeger wekenlang op het aanrecht lagen. Zeep werd vervangen door krachtige allesreinigers; we hebben minder tijd maar het moet schoner, dus worden er voortduren nieuwe geconcentreerde middelen op de markt gebracht. Toch blijft er een groeiende groep die liever “groener” schoonmaakt en dus worden bepaalde middelen weer in ere hersteld zoals citroensap, schoonmaakazijn en de baking soda (zie eerder blog). Het heeft voor- en nadelen, die schoonmaak van vroeger in vergelijking met nu. Velen hebben geen zilveren bestek meer dus hoeft er ook niet met zilverpoets aan de slag gegaan worden. Het is helaas wel zo dat de keukenmachines terrein hebben gewonnen en ja, alles wat er in je keuken staat, dient ook schoon te worden gemaakt na gebruik. Denk aan de blender, de broodbakmachine, de ijsmachine, de mixer en meer. Ook was er vroeger nog geen magnetron. Je kunt ook ruimtebesparing genereren door alles wat overbodig is (of minder goed voor je, zoals de frituurpan) te verbannen naar de schuur/zolder of op een andere manier te gebruiken. Door b.v. de broodtrommel weg te doen en je brood te bewaren in de magnetron ben je ruimtebesparend bezig en niet alleen dat: een magnetron sluit luchtdicht af dus blijft je brood langer vers. Retro of modern, het meest handige is om uit de wereld van tips precies hetgeen te halen wat voor jou interessant is.