Wat een mooie zin hè? Het lijkt wel het begin van een sprookje, maar het is echt waar. Je kunt oliebollen bakken zonder dat je hele huis ernaar gaat ruiken. Vroeger thuis werden er maatregelen genomen voordat ze gebakken gingen worden. De keuken werd hermetisch afgesloten, anders zou de baklucht in de huiskamer en in de gang terechtkomen. Wie wil er nu een jas aantrekken waar een vieze baklucht in hangt? Dus werd het halve huis verbouwd voordat er eindelijk oliebollen gebakken werden. Dat hoeft nu dus echt niet meer.
Op vele sites wordt er geschreven dat als je oliebollen bakt, dat je dan heel simpel van te voren een pannetje op het fornuis kan zetten met schoonmaakazijn erin en deze laten koken gedurende dat je bezig bent met bakken. De lucht van de oliebollen wordt dan geabsorbeerd door de schoonmaakazijn. Heb je weleens schoonmaakazijn geroken en verwarmde azijn? Persoonlijk vind ik de lucht van gebakken oliebollen lekkerder maar dat is gerelateerd aan je eigen smaak. Buiten het feit dat je keuken heel zuur gaat ruiken, is het gevaarlijk voor je slijmvliezen en longen om die damp in te ademen. De beste manier om oliebollen te bakken -afgezien van het juiste recept- is nog altijd door tijdens het bakken goed te ventileren. Het beste kun je een deur of een groot raam openzetten zodat de lucht meteen weg kan. Een afzuigsysteem helpt ook, maar de ervaring leert dat de baklucht het toch wint. Traditioneel werd er op Oudejaarsdag oliebollen gebakken en de keukendeuren van de meeste huizen stonden wagenwijd open. Zelf bakken is lekkerder en verser, ook al bakken de meeste oliebollenkramen dezelfde dag hun waren. Als je oliebollen uit de supermarkt haalt heeft het als voordeel dat je huis niet zo gaat ruiken én je kunt ze vaak nog wel weken eten, al moet je niet kijken naar de stoffen die erin zitten om ze zolang eetbaar te houden. Als je ze vers maakt kun je oliebollen beter binnen drie dagen opeten. Tijdens het oliebollen bakken sneeuwde het ook vaak: een soort van dubbele poedersuiker, zowel buiten als op je oliebol. En als er vogeltjes bij je in de tuin kwamen, dan voerde je het restant op aan hen. Sommige mensen willen graag de warmte behouden in hun huis en daar is niks mis mee. Je stookt ook niet voor de buitenwereld. Toch is het handig om bij bakevenementen het huis goed te luchten, niet alleen voor de lucht maar ook voor de stofdeeltjes die altijd vrijkomen bij keukenexperimenten. Net zoals je de oliebollen bakt, zo kun je ook je huis behandelen: lekker luchtig.
Very soon this website will be famous amid all blogging and site-building users,
due to it’s pleasant articles or reviews
Thank you Jetlyrics.net