Er zijn feestdagen die onlosmakelijk verbonden zijn met bepaalde meubelboulevards en voedingsmiddelen. Zodra het over eieren gaat weet je genoeg. Online zijn er diverse smakelijke recepten met eieren te vinden. Je zult versteld staan hoe vaak er een ei gebruikt wordt in allerlei producten. Lastig als je er allergisch voor bent of een intolerantie hebt voor eieren. Je merkt dat snel genoeg. Als je bijvoorbeeld na het eten van een ei kramp en een inwendige reiniging constateert dan weet je genoeg. Als je dat eenmaal weet kun je het beste eieren vermijden maar ook verpakkingen waar de volgende items zijn genoemd: albumine, globuline, lecithine (E322), lysozymen (E1105), ovomucoïde, ovovitellin, livetin en natuurlijk eiwit en eidooier. Mocht je er niet gevoelig op reageren dan ben je in deze tijd van het jaar helemaal in je element. Koken, klutsen, bakken, je kunt er van alles mee doen. Ook leuke scheikundige trucjes voor de kinderen. Je kunt een ongekookt ei een dag ondergedompeld in azijn leggen en daarna afspoelen met water. Het ei is dan licht elastisch en groter geworden. De schil is helemaal opgelost. Ook kun je er een beetje doorheen kijken als er een lichtje achter schijnt en zo zie je de eidooier zitten. Als je dit met een gekookt ei doet dan wordt deze elastisch. Natuurlijk kun je de hardgekookte eieren ook schilderen. Het geeft een leuk effect aan een mooi gedekte tafel. Toen ik als kind de eieren schilderde vermeed ik meestal de blauwe verf. Een voorwaarde voor het schilderen van de eieren was dat we ze wel moesten opeten. Verspilling was en is ook zeker niet gewenst. Het nadeel van sommige kleurstoffen is dat het diep doordringt in de schil en het ook het eiwit bereikt. Je begrijpt dat eieren die er blauw uitzien, niet zo aantrekkelijk zijn om op te eten. Groene eieren trouwens ook niet.
Aangezien eieren vele voedingsstoffen bevatten zijn ze uitermate geschikt als voedende shampoo. Het is ook erg leuk om zelf je ei-gen shampoo, masker en crèmespoeling te maken. Je kunt hiermee variëren tot je het product hebt wat je zelf het meest aangenaam vindt om te gebruiken, zoals een eidooier kloppen samen met twee eetlepels olijfolie om zo een haarmasker te maken. Als je er citroen aan toevoegt dan heeft het een licht blekend effect op je haren. De voordelen van dit haarmasker zijn enorm. Het zwavel in het ei zorgt ervoor dat je roos bestrijdt en voorkomt. Tevens versterkt het je haren net als de vitamine A en B12 die erin zit. Choline zorgt voor de flexibiliteit en vermindert daardoor gespleten haarpunten en het zink zorgt ervoor dat de olieproductie in de haarzakjes gereguleerd wordt. Natuurlijk groeit het haar van binnenuit, dus het is handiger om het ei te eten, maar een ei als haarmasker als extraatje is niet verkeerd. Online zijn er vele recepten te vinden. Een simpele ei-shampoo kun je maken door een paar eieren (eiwit en eigeel) op te kloppen tot een schuimige massa met desnoods een beetje water. Als je dit vijf minuten in je haar masseert werkt dit goed als een shampoo. Wanneer je je haar uitspoelt, denk er dan wel aan om dit met koud of lauw water te doen, want spoel je het met warm water uit dan heb je het effect van een gekookt eitje op je hoofd en kun je daarna opnieuw beginnen. Mocht je een rauw ei hebben laten vallen op de vloer dan kun je het beste er zout op strooien en even in laten trekken. Het zorgt ervoor dat de slijmerige massa stolt en je het makkelijk weg kunt vegen. Heb je zelf nog een handige tip met eieren dan kun je dat hier bij de reacties vermelden.