De schaatsen worden snel weer in het vet gezet want in Nederland weet je maar nooit wanneer de ijspret begint, maar vooral ook wanneer deze weer ophoudt. De meeste schaatsen liggen een paar jaar te wachten tot ze weer aan de beurt zijn. En dan kan er weleens een roestplekje opzitten. Dit kun je heel makkelijk verwijderen met ammoniak en daarna met staalwol en olie polijsten. Je kunt ook azijn gebruiken en zelfs cola, dat bijt het roest weg. Een kwartier á een half uur in laten trekken en daarna snel het zuur verwijderen en er olie opdoen. Als je het zuur te lang laat intrekken dan kan het metaal ontbinden. Je kunt zelfs roest wegkrijgen met baking soda. Maak een papje van baking soda en water en wrijf de ijzers daarmee in. Na een paar uurtjes intrekken wrijf je de schaatsen zo schoon. Als je haast hebt omdat je meteen naar de schaatsbaan wilt, dan kun je roest verwijderen door te schuren en daarna het metalen gedeelte goed droog te wrijven. Het beste kun je het daarna invetten met vaseline, dit voorkomt ook roestvorming. Mocht je zo gauw mogelijk op de ijzers willen staan dan is het geen overbodige luxe om de ijzers te laten slijpen. Hierdoor krijg je meer grip op het ijs. Maar vergeet ook niet om de binnenkant van de schaatsen aan te pakken. Aangezien je zonder sokken in schaatsen stapt, is het belangrijk dat de binnenkant van de schaats ook goed aanvoelt. Mochten er slijtplekjes zijn, dan kun je deze het beste verhelpen voordat je gaat schaatsen. Schaatsen moeten strak om de voeten heen zitten om wrijving -en blaren- te voorkomen. Vergeet ook niet om enkelbeschermers te gebruiken. Je kunt jouw eigen enkels raken als je schaatst en dat snijdt behoorlijk aangezien de huid van je enkels dun is. Als je gaat leren om te schaatsen kun je het beste met lage noren beginnen. Hoge noren zijn speciaal voor wedstrijden. Vergeet niet na het schaatsen de schaatsen op een droge plek op te bergen zonder de beschermers, aangezien die nog vocht kunnen bevatten. Veel schaatsplezier gewenst!