Sommige maanden vragen om een gourmetstel. Ik zal niet verklappen welke, maar het is weer die tijd van het jaar. Aangezien je zo’n beetje alles kunt klaarmaken met een gourmetstel, vraagt het ook even wat schoonmaakwerk. Of is het eigenlijk heel gemakkelijk schoon te krijgen? Je kunt het gourmetstel even afnemen met wat keukenrol zodat de meeste restjes weg zijn. Dan simpelweg laten weken in een sopje van afwasmiddel óf schoonmaakazijn óf ammoniak. Een schuurspons moet je er niet bijhalen, want dit veroorzaakt krassen in de teflonlaag. De pannetjes kun je ook in een sopje laten weken, maar ze mogen ook in de vaatwasser. Het is maar net wat je handig vindt. Je kunt je zo voorstellen dat als je net lekker getafeld hebt, het fijn is om alles even te laten weken in een sopje en pas de volgende ochtend alles goed af te wassen en op te ruimen. Het frame van het gourmetstel kun je gelijk even met een doekje met afwasmiddel en water reinigen. Waarschijnlijk zitten er wat spetters op en het is handiger om het hele stel weer schoon op te bergen. Dat scheelt met uitpakken volgend jaar. Niemand zit op vette vingers te wachten. Mocht je een steengrill hebben en deze schoon willen maken, dan is daar een heel andere manier voor. Svp geen afwasmiddel of ontvetter gebruiken op de steen. De meeste resten veeg je af met een keukenpapiertje en daarna kun je met een krabber aan de gang gaan. Al spoel je de steen daarna nog zo goed af, een schoonmaakmiddel blijf je ruiken en proeven op een steengrill, vandaar de krabber. Daarna goed afspoelen, eventueel met zout bestrooien en je kunt de steengrill weer makkelijk gebruiken. Aangezien de steengrill tot 300 graden verhit wordt, blijven er geen bacteriën aan plakken. Het makkelijkste om schoon te maken is het fonduestel> een tip voor volgend jaar. 😉 Het team van FDW wenst u een prettige jaarwisseling.