Hoe je bepaalde vlekken ergens uit krijgt weten we vaak wel. Google staat vol met handige oma’s tips. Maar met ijsblokjes? Producten veranderen echter en niet iedereen weet vaak wat voor vlekken er precies gemaakt zijn. Hoe moet je een vegetarische worstvlek verwijderen of een quinoaknoeisel? En sojayoghurt met blauwe bessen dan; als je jouw kind ineens ziet opstaan van de nieuwe bank en er zo’n lekkere grote paarse vlek te zien is… Vlekken zien wij als een uitdaging. Hoe fijn is het als je iets schoonmaakt en je ziet daarna niks meer. Ook geen grillig randje. Maar tussen zien en zijn zit nog een groot verschil. Soms ziet het er schoon uit maar is het niet schoon. Zo onderzocht een Engelse krant, de Daily Mail, hoe het zit met de hygiëne in restaurants voor wat betreft de ijsblokjes. De meeste restaurants hebben een ijsblokjesmachine en je zou denken: wat kan er misgaan met bevroren water. Van alles dus. Het schijnt dat de machines die ijsblokjes maken zich vanzelf vullen met stof. Als de barmedewerkers zin hebben om na de dienst de machine schoon te maken, dan vindt men dus vaak een hoop viezigheid. Ook al omdat de medewerker die daarvoor dienst had de ijsblokjesmachine vergat schoon te maken. Schimmel- en bacterievorming ligt op de loer. En als je dan besloten hebt om niet tijdens het uitgaan ijs in je drankje te doen maar thuis zo’n mooie grote Amerikaanse koelkast aan te schaffen die voorzien is van een ijsblokjesmaker, dan heb je zeker ook te maken met schoonmaakregels en onderhoud. Elke koelkastfirma levert hier duidelijke instructies voor aan. Als je thuis niet regelmatig een feestje viert, dan is een ijsblokjesmaker in een koelkast best wel overbodig en kost het meer tijd aan onderhoud dan het gemak wat je ervan zou kunnen hebben. Als je een maand lang geen ijsblokjes gemaakt hebt, dient sowieso het filter vervangen te worden én gedesinfecteerd, gevolgd door lang naspoelen. Dan maar terug naar de ouderwetse ijsblokjesmakers in het vriesvak, al klagen sommigen erover dat de ijsblokjes een vreemde geur hebben. Dat zou kunnen als je etenswaren in de buurt hebt staan die niet goed afgesloten zijn. Als je een maaltijd met knoflook ingevroren hebt, en er is een beetje eten aan de buitenkant van het bakje terechtgekomen bij het verpakken, dan kan jouw ijsblokje naar knoflook ruiken. Als je ijsblokjes in Spa water gebruikt dan is dat niet zo lekker. Sommige andere drankjes maskeren de geur wel. Tenslotte kun je met de ijsblokjes die een etensgeur hebben nog wel wat andere dingen doen; weggooien is zonde. Je kunt er bijvoorbeeld heel goed kauwgom mee uit allerlei artikelen krijgen. Als je kinderen een groot plakkaat kauwgom op je nieuwe sjaal achtergelaten hebben kun je deze met ijsblokjes behandelen. Bevroren kauwgom laat zich makkelijk verwijderen. Ook kun je de ijsblokjes in de gieter doen en als het gesmolten is gebruiken om de planten water te geven. En als je een vieze koffiepot of een vieze vaas hebt kun je hier wat ijsblokjes in doen met wat zout. Even schudden en schoon! Nog een tijdbesparingstip: als je op het punt staat om de deur uit te gaan en je ontdekt ineens kreukels in je kleding kun je er met een ijsblokje overheen gaan en de kreukel is er dan zo uit. Verder kun je ook jouw huid ermee verdoven. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan epileren, dan kun je eerst met ijs de plek wat verdoven. Je zult merken dat het epileren dan pijnloos zal zijn. Soms gebruiken mensen het ook weleens om gaatjes in de oren te maken, zeker als ze bang zijn voor het “schietding” bij de juwelier. Je doet een ijsblokje aan de voorkant van de oorlel en eentje aan de achterkant. Het meest handige is om hierbij washandjes te gebruiken zodat je vingers niet bevriezen. Wachten tot de oorlel ongevoelig is en meteen een oorbel erdoorheen steken. Natuurlijk kun je jouw vriesvak voor meer zaken gebruiken dan alleen om ijsblokjes te maken. Natuurlijk kun je een overgebleven restje eten invriezen of brood of… nou ja noem het maar. Maar er zijn ook een paar ongebruikelijke items die ingevroren kunnen worden zoals avocado en eieren. Je kunt de schoongemaakte avocado besprenkelen met citroensap en deze strak inwikkelen met vershoudfolie. Zo kun je deze vrucht tot zes maanden bewaren. En eieren dan, wie vriest ze in? Als je de eieren breekt en roert en deze invriest kun je dit ook maximaal zes maanden in de vriezer bewaren. Het meest handige is dan om dit in porties in te vriezen zodat je er telkens een kleine hoeveelheid van kunt gebruiken. Ik zou haast zeggen: doe ze in een ijsblokjesvorm, maar dan wel een aparte vorm voor de eieren houden. En anders: héél goed schoonmaken na gebruik. Trouwens, de tijd gaat erg snel. Zes maanden is zo voorbij, dus zo af en toe de vriezer even nakijken of er nog wat eten bijna over de datum is, is geen luxe. Het zou zonde zijn om het alsnog weg te moeten gooien.