Het bestek hoopt zich op in de lade. We schreven al eerder over de vaak te volle keukenkastjes, maar wat dacht je van het eetgerei in de overvolle besteklade? De meeste mensen kennen het probleem. Wel fruitschilmesjes erbij kopen omdat de oude bot zijn, maar geen afstand kunnen doen van de oude mesjes en al snel heb je ruim tien van die dingen in de la. Vroeger was een besteklade een deel van je uitzet, maar als je het woord “uitzet” bij schoolkinderen laat vallen dan kijken ze je glazig aan. Er werd jaren geleden allerlei huisraad gespaard om mee te nemen als men op zichzelf ging wonen. Handdoeken, theedoeken, ovenwanten, beddengoed en dus ook een bestekcassette. Meestal was dit van heel goeie kwaliteit en ging dit een leven lang mee. Tegenwoordig wordt er bestek verkocht in allerlei winkels en komt men in de verleiding om al snel wat nieuwe items aan te schaffen. Het hoeft allemaal niet meer met elkaar te matchen zoals jaren geleden. Toen was het ook nog heel gewoon om een bankstel aan te schaffen dat dezelfde stof en uiterlijk had. Tegenwoordig mixen en matchen we wat af. En dus ook in de besteklade. Het meest gewone aan een lade is dat er altijd wel wat in gaat maar er heel sporadisch iets uitgaat. In het geval van het bestek haal je de vorken, lepels en messen eruit als je ze nodig hebt, was je ze af en stop je ze weer in de la. Tot zover is het een duidelijk verhaal. Het wordt een ander verhaal als er meerdere mensen in de besteklade kunnen grabbelen. Zeker wanneer het kleine kinderen betreft die snel iets pakken, het gebruiken en het dan ongewassen weer terug leggen. Of dat er scharen gebruikt worden om stelen van bloemen te knippen en daarna wordt deze zonder te reinigen weer tussen de lepels en vorken gelegd. De la wordt steeds onoverzichtelijker omdat er ook zoveel ingelegd wordt. Al snel zie je het stof en andere vuiligheid ophopen. Soms is het goed om even weer met een schone lei te beginnen, d.w.z. met een frisse bestekbak. Alles eruit, alles goed reinigen en alles een vaste plaats geven. Het is onvermijdelijk dat je daarna artikelen overhoudt die er niet meer bij kunnen, maar hoe vaak heb je een ijsschep, notenkraker, eiersnijder etc. echt nodig? En er is vast nog wel een andere la over waar al deze items in geplaatst kunnen worden. Als je dit schoonmaakklusje zo af en toe tussendoor doet, zal je merken dat het steeds sneller gaat. Mocht je een totaal onoverzichtelijke la hebben waar men al jaren van alles ingooit, dan ben je zeker wel een half uur bezig met alles uitzoeken en afwassen, maar heb je een afwasmachine klaar staan, dan kan het heel snel gaan. In bedrijfskantines moet men dit soort klussen wel redelijk vaak aanpakken. Het is ook van het grootste belang dat al het bestek schoon voorhanden is. In fastfoodketens werd juist veel plastic bestek gebruikt. Dat is over een tijdje niet meer van toepassing met het verbod op wegwerpplastic artikelen zoals bestek en bordjes. Zodra al het plastic verboden is, zullen er ook allerlei andere maatschappelijke veranderingen zijn. Plastic bestek werd ook wel campingbestek genoemd. Dat wordt toch weer roestvrijstaal gebruiken op de camping! Het is gelijk een mooie oplossing voor het teveel aan bestek wat je thuis in jouw la hebt liggen.