Er is nog steeds te veel voedselverspilling. En dat is zonde. Er zijn mensen die menen dat je om de zoveel tijd een groente moet eten die je eigenlijk niet wil eten. Waarom zou je dat jezelf aan doen? Als je geen fan bent van spruitjes dan kun je in plaats daarvan ook een andere koolsoort eten. Keuze genoeg. Als je liever spitskool of rode kool eet is dat prima, zolang je maar niet de helft van je bord eten weggooit. Je kunt restjes de dag later gebruiken of je vriest het in. Als je vindt dat de supermarkten te grote verpakkingen hebben waarvan je van te voren al weet dat je het niet gaat gebruiken, koop dan de losse stuks op de markt. Zeker als je geen vervoer hebt en je de boodschappen lopend meeneemt is het niet aanlokkelijk om met een zak van 5 kilo aardappelen te gaan slepen. Op de markt kun je de aardappelen makkelijker per stuk kopen.
Helaas wordt het ons steeds gemakkelijker gemaakt om grote hoeveelheden kant-en-klare maagvulling voor een klein bedrag te kopen. In de supermarkt zijn de voorverpakte maaltijden vaak niet aan te slepen. En natuurlijk verpakt in hardcore plastic. De zgn. “magnetronmaaltijden” klinken misschien aanlokkelijk, zeker als je een drukke dag achter de rug hebt, maar neem eens de moeite om te kijken naar de verpakking. Het aantal calorieën is vaak te veel, het levert weinig bruikbare voedingsstoffen en vezels en portie is te groot. Ook krijg je gelijk nog jouw portie conserveringsmiddelen en andere onbestendige stoffen. En dan is het óók nog eens verpakt in plastic. Conclusie: je lichaam heeft dit niet nodig, je betaalt teveel en je gooit het overbodige eten + plastic weg.
Goed voor jezelf zorgen houdt meer in dan alleen handen wassen tegen bacteriën en virussen. Mensen zijn vaak meer bezig met de omstandigheden buiten het lichaam dan wat er het lichaam binnen komt. Als je van vers voedsel houdt -wie prefereert magnetronmaaltijden?- dan gun je jezelf een rustig momentje in de keuken met de verse vruchten, groenten en kruiden. Een wok-maaltijd is bijna net zo snel klaar als de kant-en-klaar maaltijd vol met conserveermiddelen. Mocht je trouwens geen verse kruiden maar gedroogde kruiden gebruiken, zet dan van te voren de juiste potjes al vast klaar. Het gebeurt nog te vaak dat mensen tijdens het gehakt kneden een kruid vergeten zijn en met vieze handen aan het potje met kruiden zitten. Je kunt je wel voorstellen hoe het werkwoord vermenigvuldigen zich dan manifesteert in jouw keuken. Als je met een schone lei wilt beginnen kun je dit altijd doen. Check eens de kruidenpotjes op de houdbaarheidsdatum en/of de (vieze) buitenkant. Waarschijnlijk ga je schrikken. Bekijk daarna de inhoud van jouw koelkast en zie of er niet iets achterin ligt wat snel gebruikt moet worden, dan kun je dit als basis gebruiken voor jouw aankomende maaltijd. Ook al is het een potje augurken dat bijna over de datum is, het blijft voedselverspilling als je het weg moet gooien. Het is belangrijk om regelmatig de koelkast leeg te halen en schoon te maken, want ook al is het koel daar binnen, het wil niet zeggen dat het eeuwig fris blijft. En zo is het ook met jouw lichaam. Als je goed voor jezelf zorgt dan betekent dat dat je de tijd neemt om eten te bereiden voor je gezin en voor jezelf. Gezond eten en gezond leven moet op de eerste plaats komen. Je doet jouw omgeving & jezelf er een groot plezier mee.