De bioboeren zijn boos. Biologische producten worden voor veel hogere prijzen verkocht in de supermarkt dan waar ze voor ingekocht worden. De marges die supermarkten gebruiken voor niet-biologische producten zijn aanzienlijk lager dan voor biologische. Een groep bioboeren heeft dat onderzocht, maar ze benadrukken wel dat het geen wetenschappelijke studie is. Maar dat hoeft ook niet. Als je weet dat een kilo doperwten voor de telers minder dan een euro oplevert en dat het verschil tussen de biologische boeren en andere boeren nihil is, dan is het vreemd dat er bij de supermarkten 1,50 bovenop komt bij de gangbare doperwten en dat er voor de biologische maar liefst 3 euro bovenop komt. De oplossing is om alleen nog maar biologische producten aan te bieden zodat de prijzen omlaag kunnen. Misschien simpel gedacht, maar het zou kunnen werken. Het is ook beter voor het milieu en beter voor de gezondheid. Maar naar dat aspect wordt te weinig gekeken. Het gaat alleen maar om geld, winstmarges en nog meer geld. Supermarkt Plus biedt bijvoorbeeld van zijn eigen merk alleen nog maar biologische zuivel aan.
Als je eens goed gaat kijken naar de inkoopprijs en verkooprijs van diverse biologische en niet-biologische producten dan is dat schokkend. Neem bijvoorbeeld een biologisch ei. Deze wordt per ei voor 15 cent door de bioboer verkocht maar in de winkel kost datzelfde ei maar liefst 60 cent per stuk! Het lijkt soms maar centenwerk, maar een heleboel centen bij elkaar maakt toch een behoorlijk fortuin. Het is vreemd dat er door mensen zo weinig bezwaar wordt gemaakt tegen niet-biologische producten. Het gaat wel om de gezondheid van de mensen. Zelfs toen er werd gemeld dat mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien gif bevatten, werd er maar eventjes bij stilgestaan in het nieuws, om vervolgens vrolijk weer een paar mandarijnen aan de kinderen mee naar school te geven. Er worden nog altijd veel bestrijdingsmiddelen en pesticiden in ons eten gevonden. Maar ook werd er op biologische mandarijnen fosfonzuur ontdekt. Maar liefst op 19 van de 20 mandarijnen die in de supermarkt verkocht worden, zijn bestrijdingsmiddelen te vinden. En dat niet alleen, de kankerverwekkende stof imazalil werd bij nog eens 12 mandarijnen vastgesteld. Ook op verschillende soorten rozijntjes zijn maar liefst 22 soorten bestrijdingsmiddelen gevonden. Het vervelende hiervan is dat men niet precies meer weet wat men in zijn lichaam stopt. Ook als je voornamelijk biologisch eet kunnen er foute stoffen te vinden zijn, al heb je hier natuurlijk minder kans op. Hoe dan ook, er zijn mensen en bedrijven die slechts geld willen verdienen en niet zozeer letten op het product dat ze leveren. Chemische bestrijdingsmiddelen staan erom bekend dat ze de hormoonhuishouding verstoren. Uit onderzoek blijkt dat 20% van de “natuurlijke” producten hormoonverstorend gif bevatten. Er zijn oplossingen. Zo kun je groente wassen in water met zout, maar dan wel 15 minuten lang, dat zorgt voor een flinke afname van bestrijdingsmiddelen. Ook water met een zuur zoals azijn kan een groot deel van de middelen teniet doen. Let er wel op dat je natuurazijn gebruikt en geen schoonmaakazijn. Als je op deze site kijkt (even klikken) dan zie je nog meer schoonmaakmethodes.
Maar eigenlijk is het van de zotte dat we zoveel moeite moeten doen om schone producten naar binnen te krijgen. Even een tomaatje van de markt eten is niet handig; het is wel handig om die tomaten eerst even goed af te spoelen, schoon te maken en dan maar hopen dat er verder geen gifstoffen op zitten.