Er is de laatste tijd maar een onderwerp waar over geschreven en gepraat wordt. Zo lijkt het. Als er ander nieuws is dan wordt dat al snel in verband gebracht met corona zodat het nieuws allemaal op een grote hoop gegooid wordt. Inmiddels weten we allemaal de regels en wassen we regelmatig onze handen en wordt er van alles ontsmet. Toch vergeten mensen vaak wat andere basisregels. Het is ook niet makkelijk om telkens maar volgens nieuwe regels te leven. De ongeduldigheid van de mens staat te trappelen om het “gewone” leven weer op te pakken. Ook al omdat het leven van de meesten bestaat uit veel vrijheid, veiligheid en service. Om met de service te beginnen: er gaat iets stuk in je huishouden en je bestelt online een nieuw apparaat, zeg maar een wasmachine. De regels bij de bedrijven zijn duidelijk: er wordt bezorgd tot aan de deur. Er komt geen mannetje mee naar binnen om dat zware ding naar zolder te sjouwen en gelijk aan te sluiten. Als je vlak voor de crisis nog een wasmachine hebt gekocht dan heb je mazzel. Dan staat deze waarschijnlijk nu als een zonnetje te draaien. Het begrip vrijheid is duidelijk. Ook al kun je af en toe een frisse neus halen, de grote shoptillyoudrop evenementen zijn er niet meer bij. Qua veiligheid kun je alleen zelf voor je eigen veiligheid zorgen en dat begint in huis. Als jouw vaatwasser de geest heeft gegeven en je genoodzaakt bent om op de hand af te wassen, dan is de ene mens daar iets nauwkeuriger in dan de ander. Vooral de etensresten met aardappelen blijven op de borden en aan het bestek kleven en als dit niet goed schoongemaakt wordt dan voel je dat op allerlei manieren. Sowieso als je het bord vastpakt dan voel je iets ruws. En als je dat negeert en je pakt bestek wat niet goed schoongemaakt is, dan kan het zijn dat je er ziek van wordt. Goed schoonmaken houdt niet alleen in dat je af en toe stofzuigt in huis en een lapje over de toiletbril haalt, het houdt nog veel meer in. Als je een luie afwasser bent en alle glazen in een lauw sopje gooit en niet goed afdroogt, dan kan er al snel bacterievorming ontstaan en wat te denken van de sopresten die nog onderin het glas zaten… Alles wat je in je mond stopt moet goed schoongemaakt worden. Dat geldt voor al het bestek, de borden, de glazen en koffiemokken maar ook voor het keukengerei dat aan de wand hangt. Sommige mensen maken een keer in de maand soep. Als de soeplepel al die tijd braaf aan de keukenmuur hangt, dan kan deze behoorlijk wat stof vangen, om maar niet te spreken over de afwasspetters en kookspetters. Het is zeker aan te raden om bestek dat je niet zo vaak gebruikt voor gebruik nog even goed af te wassen. Meestal zitten de hygiëneregels er bij degene die kookt wel goed ingebakken. Het zijn dan ook de partners en/of de kinderen die de afwas doen. Het spreekwoord jong geleerd is oud gedaan gaat nog steeds op. Er zijn zo van die zaken die onveranderd blijven.?