“Meneer, hoe gaat het met uw probleem betreft verzamelwoede?”
“Ach, z’n gangetje, de zelfhulpboeken over hoarding die u me gaf heb ik niet gelezen. Ik heb ze op een stapel gelegd.”
“Oh?”
“Ja en toen heb ik daarna toch iets overwonnen: ik heb ze weggegooid!”
Bijna elk mens verzamelt gedurende zijn leven veel meer dan een huishouden nodig heeft. De souvenirs van vakantie, de goedbedoelde verjaardag cadeautjes die weer op de kast worden gezet als de gever langskomt, teveel fotolijstjes en andere overbodige zaken. Een minimalistisch huis is weer het andere uiterste van een gezellig rommelhuis, maar waar ligt de grens tussen wat overbodige huisraad en teveel troep?
Verzamelwoede, verzamelzucht, of “hoarding” zoals de meeste mensen het kennen van t.v. is een aandoening die serieuze gevolgen kan hebben voor de levens van mensen, en behelst meer dan interessante reality televisie. Verzamelwoede kan omschreven worden als grote moeite om bezittingen weg te gooien of weg te geven door een aanhoudend idee dat deze bezittingen nodig zijn. Elk voorwerp genereert stof; dat is niet erg zolang er regelmatig schoongemaakt wordt. Maar wat als het zo vol gestapeld is dat er al amper een looppad is? Wat als insecten, muizen en ander ongedierte vrij spel krijgen? De uitwerpselen van dieren welke niet tijdig verwijderd worden kunnen leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Sociale controle is een belangrijk punt om “hoarding” tegen te gaan. Immers, zolang er geregeld visite is, zal men ook moeite doen om het huis schoon te houden. Het is fijn dat we elkaar zo in de gaten houden, echter er zijn ook omstandigheden waardoor iemand geen bezoek ontvangt en juist door die verzamelwoede in een isolement raakt.
Ook op een werkplek is het prettig als je niet in de dozen stapt of over rotzooi struikelt en het is dan ook aan collega’s om het met elkaar leefbaar te houden. Goed schoonmaken speelt een belangrijke rol zowel op zakelijk als op privé terrein en mocht het helemaal uit de hand zijn gelopen zijn er altijd oplossingen: ontruimen, goed schoonmaken, ongediertebestrijding, een likje verf en nieuwe meubels en het pand verandert zijn status van onbewoonbaar tot leefbaar.