Iedereen heeft het weleens gedaan toch? Even snel naar het fastfoodrestaurant. Afgelopen weekend waren we ergens aan het rondlopen en ineens gaat de maag rommelen. Het zijn van die processen die constant blijven werken en dat is maar goed ook. Er is altijd wel ergens een fastfoodrestaurant in de buurt, zo ook op de plek waar we waren.
De order was snel gedaan en bijna nog sneller kwam het eten. Een mooi plekje uitgezocht met geen zichtbare kruimels op de tafel en we wilden net het papier er van af halen toen een medewerker vlakbij onze tafel ging schoonmaken. HATSJOE! Klonk het hard. Gelukkig zat het eten nog verborgen onder een laag papier en in een kartonnetje dus dat was gered. We keken even of hij nog een niesbui zou krijgen maar het waaide over. Gereed om onze tanden ergens in te zetten openden we het papiertje en in m’n ooghoeken zag ik dat de medewerker met een natte lap snel de tafels om ons heen te lijf ging. De spetters vlogen in het rond. Ik legde beschermend m’n hand rond de Franse frietjes en wachtte tot de poetsbui voorbij was. Nadat de kust veilig was deden we nog een poging tot eten totdat de fastfoodmedewerker ineens opdook en vroeg of we onze benen omhoog wilden doen. M’n gezelschap zei dat hij z’n benen nooit omhoog deed als hij aan het eten was en de medewerker veegde eromheen. We keken elkaar aan, maar zeiden niks. Kennelijk waren we met het opeten niet snel genoeg voor een fastfoodrestaurant.
Het is lastig om personeel zo op te leiden dat er onzichtbaar schoongemaakt wordt, sommigen hebben dit niet van nature meegekregen; toch is het heel makkelijk, tenminste, als je je kunt verplaatsen in bijvoorbeeld de ander die zit te eten. Ook te natte doekjes zijn niet aan te bevelen omdat alles in de rondte gesproeid wordt. Met alles bedoel ik dan het water, het schoonmaakmiddel en de bacteriën. Mensen die in een fastfoodrestaurant werken zijn er meer op getraind om alles snel te doen. Snel is soms fijn maar niet persé goed. Het zijn toch vaak dubbele banen in de horeca. Hoe je het ook wendt of keert: goed schoonmaken is een vak, niet iets wat je er zomaar even bij doet.