Echte keukenprinsen en -prinsessen ruimen hun troep zelf op. Niet tijdens het koken natuurlijk, want als je gelijk elk spettertje dat op het fornuis terechtkomt wilt verwijderen dan ben je meer met schoonmaken dan met koken bezig. Voordat je begint met koken leg je eerst de ingrediënten en de benodigde keukenspullen klaar en snij je vaak van alles. Al deze gesneden etenswaren kunnen vaak gelijk in de pan en de snijplank, het mes en andere artikelen die je gebruikt hebt kunnen direct afgespoeld in de vaatwasser opgeruimd worden of netjes op elkaar gestapeld voor de komende hand afwas. Er zijn gerechten die meer troep veroorzaken dan andere creaties zoals tomatensaus voor pasta en pompoensoep. Als dat aan het koken en het bubbelen is komt er weleens een spetter op de muur. De kunst van goed koken is een goede voorbereiding en na het koken ook gelijk alles even afvegen en schoonspoelen. Als je wacht tot later is iets al snel aangekoekt, zeker bij bijvoorbeeld zetmeel in een aardappelgerecht. Hoe sneller er, nadat er een vlek gemaakt is schoongemaakt wordt, hoe sneller het schoonmaken ook gaat. Verse vlekken van kleurige vruchten en groenten kunnen redelijk makkelijk verwijderd worden terwijl de vlekken die langer ergens op zitten ook bijvoorbeeld in poreuze tegels of porselein kunnen trekken.
De wijze van klaarmaken is ook van belang. Als je bijvoorbeeld pompoensoep maakt, dan kun je dat op een makkelijke manier doen. Sommigen hakken dat het een lieve lust is zodat de spetters in het rond vliegen, maar de schil van de pompoen is nu eenmaal erg hard en lastig te verwijderen; behalve als je de pompoen eerst een tijdje in de oven laat garen. Zorg er wel voor dat je de pompoen ergens op of in legt. Dat is handiger met het eruit halen en de verdere verwerking. Zodra de pompoen gegaard is, kun je deze uit de oven halen en af laten koelen op het aanrecht. Als je daarna de schil eraf haalt zul je zien dat je geen kracht hoeft te zetten. De schil laat zich nog makkelijker verwijderen dan de schil van een aardappel. Om het af te maken volgt hier het basisrecept van een lekkere pompoensoep. Deze is natuurlijk geheel aan te passen aan de eigen smaak. De gegaarde pompoenstukken in een pan met water doen, de pitten eruit halen (deze kun je nog roosteren, maar we houden het nu alleen even bij de pompoensoep) en wegleggen. Vervolgens een paar winterwortels in stukjes, prei, selderij en een paar uien in stukken erbij doen, een paar blokjes kip- rund- of groentebouillon erbij en de soep is al bijna klaar. Nadat alles gaar is even met de staafmixer glad maken en naar behoefte zwarte peper, kurkuma en/of room erbij doen. Omdat pompoensoep maken wel tijd maar amper arbeidstijd vergt, hou je ruimte over om tussendoor andere kleine klusjes aan te pakken. Het voordeel van pompoensoep maken is dat het huis gelijk lekker naar de herfst geurt. Pompoensoep is een echte maaltijdsoep. Vaak hou je er nog wat van over -dat ligt ook aan de grootte van de pompoen en de pan- zodat je de volgende dag alleen maar hoeft op te warmen. Smakelijk eten. ?