Wel of geen vlees eten, dat is een vraag die plantaardig over komt. Terwijl de hele wereld zich grotendeels bezighoudt met maar één bepaald onderwerp, zijn er diverse bedrijven die zich specialiseren in het verduurzamen van de maatschappij. Dat kan op vele gebieden en zo is er bekend geworden dat er een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van vegavlees binnenkort vlees gaat printen. Het pand dat in Brabant staat wordt omgebouwd van vleesfabriek tot vegavleesfabriek. Momenteel wordt het nog in Israël vervaardigt maar die locatie wordt verplaatst naar Best in Brabant. Vanuit Nederland wordt het dan gedistribueerd naar de rest van Europa, Afrika en het Midden-oosten. Het plantaardige vlees dat uit de 3D-printer rolt is gemaakt van kikkererwten, soja en erwten. De milieubelasting schijnt 95% lager te zijn dan die van echt vlees en er zijn al een paar chefkoks die het vegavlees geproefd en goedgekeurd hebben. Innovatief is het zeker, maar het is de vraag of dit op korte termijn het vleesverbruik in de wereld drastisch zal kunnen verminderen. Terwijl de vegetarische restaurants zich storten op het perfectioneren van hun spinazieburger zal er zeer binnenkort in de winkels het 3D-geprinte nepvlees liggen. “Vegavlees” wordt het genoemd om het een positieve uitstraling te geven. Qua vegetarische producten zijn we inmiddels het een en ander gewend. Zo is de Postcodeloterij al een paar jaar bezig met het promoten van vegetarische producten. Zo aan het eind van het jaar ontvangen de deelnemers van de Postcodeloterij een bon waarmee men voor 12,50 euro aan vegetarische producten kan kopen. En dat is best plantaardig! Men kan ook kiezen voor een selectie middels een samengestelde doos vol vleesvervangers. Proefondervindelijk zitten er niet zoveel producten bij die de smaak van echt vlees kunnen vervangen. Vooral de rookworst moet het ontgelden. Gelukkig zijn vegetarische producten ook groenten en zo kan de bon ook op een andere manier gebruikt worden. Je hoeft tenslotte geen vlees te eten, dus je hoeft ook geen nepvlees te eten. Er zijn zo ontzettend veel smakelijke gerechten die alleen met groenten gemaakt kunnen worden. En hoe denken de meeste mensen over bijvoorbeeld eieren. Zal dit product in de toekomst ook uit een 3D-printer kunnen rollen. En waar is het einde… Mensen hadden een tijd geleden hun mond nog vol over genetisch gemanipuleerd voedsel, maar daar hoor je nu bijna niemand meer over. De meeste mensen stellen nog altijd de smaak van het eten boven de plek waar het vandaan komt; óók de mensen die de mond vol hebben over duurzaamheid. Als iets erg lekker is, dan wil men er meer van. Als iets heel goed voor het milieu is, maar minder voor de smaakpapillen, dan kiezen de meeste mensen toch voor hun eigen dinergeluk. Wat dat aangaat heeft het vegavlees uit de 3Dprinter wel een voorsprong omdat er inmiddels een sterrenchef in Nederland is die dit vegavlees in zijn restaurants serveert. Het is een kwestie van plantaardig wennen. Als je zegt dat je ’s avonds vegavlees dat uit de 3Dprinter komt gaat eten, dan klinkt dat minder smakelijk dan dat je het over een sappige steak hebt. Bij sommige mensen speelt het brein op: aardappels, groente, vlees is voor velen de norm. Maar als je moet kiezen tussen de term “plantaardig” of vegavlees vinden veel mensen de laatste term aantrekkelijker omdat het woordje “vlees” erin zit terwijl het niks met vlees te maken heeft. In Zwolle zit er een meelwormenkwekerij. Onlangs was in het programma Hart Van Nederland te zien hoe dit eruit zag. Als je wormen ziet krioelen die je op moet eten dan denk je meer aan de voedselproef van Expeditie Robinson. Toch gaat dit de toekomst worden, zo vertelt de kweker. Wormen zitten vol eiwitten en als mensen minder vlees gaan eten is dit een alternatief. De Europese Commissie heeft de meelwormen goedgekeurd als voedselbron, net als sprinkhanen. In de toekomst gaan meelwormen in allerlei voedselproducten verwerkt worden. In dit stukje lees je er van alles over.
Toch zijn er genoeg gerechten zonder vlees. Denk aan een lekker wokgerecht met veel groenten met eventueel stukjes tofu erdoorheen. Of een zelfgemaakte groenteburger. Een maaltijdsalade met noten en zaden. Genoeg vega inspiratie!
Op de foto is de oude Vleeschhouwerij op de Oudegracht in Weesp te zien. De heer Dalmulder startte hiermee in 1897. De huidige slagerij zit sinds 1972 in Muiderberg.