Meestal zorg je ervoor dat je geen vlekken maakt. Of liever: niet nog meer vlekken dan strikt noodzakelijk. Je ontkomt er nu eenmaal niet aan om soms ronduit te knoeien. We kennen allemaal de partner die de keuken na het kokkerellen niet zo schoon achterlaat zoals je dat graag zou willen. En ik begrijp dat zelf heel goed. Als ik in de keuken sta wil ik niet constant met een doekje bezig zijn om elk vlekje die ik maak van het aanrecht te verwijderen. Dat kan altijd nog nadat de maaltijd genuttigd is. Alleen dan duikt weer vaak het probleem op dat je er geen zin meer in hebt om de hele keuken schoon te maken. De partnerregel werkt hier heel goed: degene die kookt hoeft niet schoon te maken en op te ruimen. Het is duidelijk wie er dan telkens kookt…
Tijdens het koken maak ik vaak meer vlekken dan nodig is. Juist omdat je het zelf niet hoeft op te ruimen kijk je niet zo nauw. Dat is hetzelfde als dat je weet dat na elke maaltijd de eettafel wordt schoongemaakt. Op die manier kun je nog weleens een vlekje maken! Het probleem met de vlekken die je tijdens het koken maakt, is dat het vaak lastig te verwijderen vlekken zijn. Maak maar eens een rode wijn saus en probeer die vlekken van jouw houten tafelblad te verwijderen. Dan wilde je spontaan dat je een zwarte kunststof tafel had! Maar goed, sommige mensen hebben een vooruitziende blik en leggen placemats neer of dekken de tafel met een kleed. Heel verstandig in het geval van een houten tafel. Dat soort tips bedenk je zelf vaak als het te laat is. Daarbij zijn er sommige gerechten gemaakt met een marinade met olie en kruiden die een mooi kleurtje aan het gerecht geven maar ook aan jouw aanrecht en jouw eettafel en porseleinen bord. De meeste vlekken laten zich volledig verwijderen als ze snel worden weggehaald. Als je een vlek met tomatensaus of rode wijn hebt en je laat deze intrekken, dan zal het lastig zijn om de vlekken geheel en al te verwijderen. Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat je alleen nog met witte ingrediënten werkt, maar dat maakt het leven best een beetje saai. Mocht de tomatensaus al wat langer ingewerkt zijn dan kun je deze vaak met een sopje afwasmiddel wel wegkrijgen. Mocht de vlek er dieper inzitten dan werkt ammonia goed. Het streven is er natuurlijk wel naar om vlekken met de meest natuurlijke middelen te bestrijden, dat is ook beter voor het milieu. Mocht je er echt niet uitkomen, dan is een belletje naar ons voldoende om advies te vragen. Maar soms is het ook leuk om nog meer vlekken te maken. Als er een kledingstuk is waar je beslist geen afscheid van wilt nemen kun je overwegen om te gaan batikken of om het in één kleur te verven met textielverf. Het ligt eraan welke kleur het kledingstuk is en welke kleur de vlek is, maar een zwarte textielverf dekt meestal wel de lading. Letterlijk.