Je bent nooit te oud om te leren. Laatst kreeg ik een heel apart verhaal te horen. Als je geen sterke maag hebt zou ik niet verder lezen. Het ging in elk geval over maden in hersenen en het ontstaan van fruitvliegjes uit rottende bacteriën. Het is algemeen bekend dat als je vlees een aantal dagen buiten de koeling laat liggen er al snel een rottingsproces optreedt. Afhankelijk van de temperatuur zie je al snel witte beestjes over het vlees heen krioelen: de maden. Een made is de larve van een vlieg of mug. Meestal komen maden uit een eitje dat een vlieg op het vlees legt maar sommige vliegen baren levende larven. Deze wormpjes voeden zich met de eiwitten in het vlees. Het is geen fraai gezicht om een berg krioelende maden te zien, maar bijvoorbeeld op Sardinië worden er levende maden gegeten als delicatesse! Er is daar een kaassoort, de traditionele Sardijnse kaas welke Casu Marzu heet, waar levende maden in zitten. Deze kaas wordt met levende maden en al gegeten. Mensen dienen dit te eten met een ooglapje voor want de maden kunnen vrij hoog springen tot wel 15 cm.! Deze kaas wordt zeer lang gerijpt waarbij er een rottingsproces optreedt, en als dat plaatsvindt is de kaas op zijn best. De larven breken veel vet af waardoor de kaas lekker zacht wordt. Dit wordt gegeten samen met krokant brood en een glas stevige wijn: Canonnau. Het moet maar net je smaak zijn.
Het vermoeden bestaat dat er bij vele mensen tijdens de feestdagen toch wat andere gerechten op het menu staan. Gelukkig is er in Sardinië ook pizza te verkrijgen. De kunst van het pizzabakken komt officieel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dit is op 7 december 2017 bekendgemaakt. Sommige maden worden gebruikt in de geneeskunde om een slecht genezende wond schoon te maken, maar dit is nog geen algemeen geaccepteerde behandeling. Er zijn soorten maden welke kunnen leiden tot ziektes bij mensen en zijn schadelijk voor de landbouw. Voor sommige dieren zijn maden erg gevaarlijk zoals bijvoorbeeld voor konijnen, schapen of kippen. De vliegen leggen eitjes op het achterwerk van het dier en als deze uitkomen vreten de maden zich naar binnen en eten het dier van binnenuit op… Maden voorkomen is beter dan er afkomen; enkele wetenswaardigheden zijn wel handig. Maden houden niet van zand, zout, chloor, kokend water, mottenballen, vliegenspray en licht.