Met de oplopende horecaprijzen koken we steeds vaker zelf. Kruidenpotjes, sauszakjes, potjes groente en… ja, onze voorraadkast is meestal goed gevuld. Natuurlijk kennen we allemaal onze hygiëne: handenwassen voordat we gaan koken. Maar daarmee ben je er nog niet. Zoveel mensen beseffen niet dat eenmaal handenwassen niet voldoende is. Stel, je snijdt kip. Dan pak je die kip met je handen aan, sommigen wassen het vlees eerst en daarna pak je een mes uit de keukenla om blokjes te snijden. Helaas is de keukenla dan al voorzien van bacteriën. Het beste kun je voordat je gaat koken alles klaarzetten op het aanrecht zodat je tussendoor zo min mogelijk hoeft aan te raken in de keuken. Of telkens je handen grondig wassen, maar men vergeet weleens dat er onder de nagels ook ophoping van bacteriën kan ontstaan. Als de kip dan in de pan ligt en je pakt een paar kruidenpotjes met je ongewassen kiphanden, dan zijn die kruidenpotjes sowieso besmet met die bacteriën. Als je de volgende dag gaat koken en je pakt dezelfde kruidenpotjes weer, dan begrijp je dat er nog meer bacteriën op het potje zitten en dat de voedselveiligheid in het gedrang komt. Koken is een heel belangrijke taak. Je voorziet niet alleen jezelf van eten maar ook jouw gezin. En als partners om de beurt koken en de een pakt continu een kruidenpotje met ongewassen handen, dan weet je dat de ander ook die bacteriën aan zijn handen krijgt. Het is te vergelijken met het vaatdoekje dat veel te lang op het aanrecht ligt en telkens maar weer opgepakt wordt zonder het goed uit te spoelen. Maar dan nog. Het meest veilige is om het doekje na gebruik meteen in de was te gooien en een nieuw doekje te pakken. Dat kun je niet doen met kruidenpotjes. Wel kun je zo af en toe de potjes uit de kast halen, checken op houdbaarheidsdatum en elk potje nat afnemen aan de buitenkant met een schone doek. Het zijn zo van die schoonmaakrituelen waar bijna niemand aan denkt, maar toch zo logisch. Net zoals een voorraadkast af en toe leeghalen en de datum op de blikjes, potjes en zakjes checken. Vaak is het nog wel even iets langer houdbaar, maar een potje groente dat vier jaar over de datum is, lijkt me toch niet zo smakelijk, ook al gebruik je er diverse kruiden bij.