Soms ruik je een muffe geur terwijl je nog niet eens de winkel was binnengestapt. Elke winkel heeft z’n eigen specifieke geur maar deze verandert nog weleens. Er zijn winkels waar niet of nauwelijks wordt schoongemaakt. Vooral sommige supermarkten hebben er een handje van om niet regelmatig bijvoorbeeld de vloer te dweilen want “dat wordt toch weer snel vies”. Velen hebben als vakantiebaantje weleens in een winkel of supermarkt gewerkt dus dan weet je uit eigen ervaring hoe het met de hygiëne gesteld is. Natuurlijk zijn er controlerende instanties en deze doen hun werk en leveren na hun controles de bevindingen in een rapport. Naar aanleiding van dat rapport kan een bedrijf werken aan de verbeterpunten of niet. Helaas zijn die rapporten niet toegankelijk voor iedereen en dat terwijl bijvoorbeeld de NVWA – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit- voor de voedselveiligheid moet zorgen. Het is al wel zo dat de NVWA op verzoek van RTL Nieuws een lijst met slagerijen, toko’s, bakkerijen en supermarkten openbaar heeft gemaakt die tussen 2013 en 2016 onder verscherpt toezicht stonden. Helaas zijn er ook bedrijven die nadat ze de NVWA op bezoek hebben gehad hun deuren sluiten en daarna onder een nieuwe naam en soms in een andere plaats vrolijk verder gaan.
Om een voorbeeld te geven van februari 2016 uit een rapport van de NVWA over een toko ‘Ongeschikt voor consumptie: 8 verpakkingen caramelnuts, deze verpakkingen zijn doordrenkt met rattenurine’. Eet smakelijk.
Het is vervelend dat klanten nu niet precies weten of ze de winkel die ze bezoeken voortaan maar over moeten slaan. Er zijn namelijk resultaten bekend van kleine bedrijven maar ook van grote supermarkten. Nu houdt het ene filiaal zijn bedrijf goed schoon terwijl een ander filiaal het misschien niet zo nauw neemt met de eisen voor de schoonmaak, maar dat weten we pas in 2022 wanneer alle resultaten openbaar worden gemaakt. De NVWA wacht op een nieuwe Gezondheidswet.
Er zijn wel al op de site van de NVWA resultaten te vinden van hoe het met de hygiëne gesteld is van b.v. lunchrooms in het land en horeca in Utrecht. Best interessant om dit even na te kijken of er geen bedrijven zijn met besmette producten zoals de “poepbacterie” E-coli en producten welke met salmonella besmet zijn. Inspecteurs troffen in vele horecabedrijven maar ook supermarkten uitwerpselen van ongedierte zoals van muizen en ratten en ook rattenkarkassen en als dat niet aangepakt wordt zit je met een groot probleem.
Er is wat voor te zeggen om direct als je thuiskomt je schoenen in de gang te zetten, je weet maar nooit waar je allemaal doorheen gebanjerd bent.
Het is te belangrijk om te negeren. Mensen kunnen door opgedroogde deeltjes van urine, poep of speeksel van deze dieren besmet worden met het hantavirus. Dit virus kenmerkt zich door een scala aan klachten zoals misselijkheid, koorts, hoofdpijn, spierpijn, braken, het gevoel dat je griep gaat krijgen en pij in de zij en in de buik.
Salmonella kun je niet alleen oplopen van kip die niet helemaal gaar is, ook kun je het oplopen als knaagdieren het eten of drinken hebben aangeraakt. Mensen met een zwakke gezondheid dienen dan ook extra alert te zijn. Zelf spoel ik altijd de gekochte kipfilets af. Er zijn gevallen bekend van slachterijen waarbij de kipfilets op de lopende band eraf vallen en regelmatig opgeveegd worden en weer op de lopende band worden gelegd.
Voordat het eten op je bord ligt zijn er zoveel verschillende processen aan vooraf gegaan dat het een wonder is als je niet eens een keer ziek bent geworden van het eten. Het begint bij slachterijen, daarna het vervoer, hoe wordt het vlees behandeld bij de slagerijen en supermarkten, hoe behandelt de consument zelf het vlees voor bereiding of hoe wordt het in de restaurants behandeld. Je mag alleen maar hopen dat mensen hun gezond verstand gebruiken en op tijd hun bedrijf schoon (laten) maken.