Hout is een natuurproduct en wordt graag gebruikt in de keuken. Als snijplank of pollepels voor in de pan omdat hout niet krast… er zijn genoeg toepassingen voor hout in de keuken. Ondanks het feit dat er soms een golfbeweging is dat beweert dat je beter plastic dan hout kunt gebruiken in de keuken, is hout nog steeds erg geliefd. Houten lepels om te roeren smelten niet; dit in tegenstelling tot plastic. Het is bijzonder om te zien dat er bij de plastic lepels steeds weer een los randje aan zit. Dat randje is te heet geworden plastic en dat gaat dus smelten; in jouw eten wat je daarna vrolijk in je mond stopt. Hout is zo gek nog niet, maar het dient wel hygiënisch gereinigd te worden.
De beste manier om dit te doen is op de hand. Houten pollepels en snijplanken dus niet in de afwasmachine stoppen. Voordat je een houten snijplank in gebruik neemt, kun je deze het beste even inwrijven met notenolie, walnootolie, amandelolie of bijenwas. (Geen olijfolie!) Dit beschermt het hout tegen vervelende stoffen en geurtjes. Als je een houten snijplank wil gebruiken, neem er dan een paar in huis. Eentje specifiek om uien, knoflook en andere sterk geurende producten op te snijden, eentje voor zoet en de laatste voor hartig. Een aparte houten plank om leuk kaas op te serveren strekt tot de aanbeveling. Als de plank niet meer zo mooi is kun je deze het beste behandelen met een gesneden citroen en grof zout. Smeer de plank in met de citroen, wrijf het grove zout eroverheen en spoel daarna goed af met warm water.
Leg hout niet in een sopje om te weken en als je het afgewassen hebt, meteen drogen. Leg het ook niet naast een warmtebron in verband met kromtrekken. Houten lepels en planken zijn verboden in commerciële keukens vanwege het bacteriegevaar. Onze voorouders kookten met houten lepels en er wordt dan ook gezegd dat de beste manier om houten bestek schoon te maken is door het houten bestek een paar minuten in kokend water met zout eraan toegevoegd even te laten doorkoken. Soms wordt het hout een beetje ruw. Dit kun je verhelpen door het met schuurpapier weer glad te maken; dit kan natuurlijk ook met de snijplank. Geniet dus maar lekker van die welverdiende kaasplank.