Raar woord eigenlijk: verteren. In het woordenboek staat: afbreken, consumeren, opmaken, etc. In 1 zin: voedingsstoffen zo klein maken dat ze opgenomen worden in het bloed. Er verschijnt wel vaker in de media een artikel over “het nieuwe eten”. Het is een feit dat er meer voedselbronnen aangeboord gaan worden in verband met de ontstane tekorten in de wereld en bijvoorbeeld insecten komen daarvoor in aanmerking. Al eens sprinkhanen, meelwormen, rupsen, kakkerlakken, wespen, bijen, vlinders, termieten, motten, mieren en krekels gegeten? De ene persoon moet er niet aan denken, de andere persoon omarmt het “vreemde” eetconcept. Als je op internet gaat kijken wat er allemaal aan eetbare insecten wordt aangeboden dan merk je dat het een steeds grotere business wordt. Wat dacht je van een eetpakket zoals een set gedroogde krekels: een pakket met krekels met knoflook en peterselie, of met de smaak tomaat of gerookt. Als je het mij vraagt, dan heb ik liever een portie patat met een lekkere salade erbij en fruit toe, maar smaken verschillen. Het is mooi dat men aan het milieu denkt en oplossingen verzint zodat we met zijn allen vlees consuminderen, maar er zijn twijfels of insecten het vleesinnamegedrag van consumenten zouden kunnen vervangen. Als je aan een Bourgondiër vraagt of hij liever een biefstuk of meelwormen wilt, dan zou het best een verrassing zijn als daar het antwoord “meelwormen” uit zou komen. Het is niet alleen het idee van insecten op je bord. Als een chef-kok insecten superlekker klaar zou maken en je zou niet weten dat jij op dat moment sprinkhanen aan het eten was, dan zou je zeker door blijven eten tot je bord leeg was. Toch zijn die beestjes voor de meeste mensen lastig te verteren. Dat gaat met name om de stof chitine: dat zit in het uitwendig skelet bij geleedpotigen. Maar ook in schaaldieren zoals kreeften en garnalen. Het voedingscentrum noemt deze stof “een beetje giftig”. Als je allergisch bent voor garnalen, dan krijg je ook problemen met het verteren van insecten. De vleugels en poten van sprinkhanen kunnen voor beschadiging en verstopping in je darmen zorgen. Er is sprake van dat er in de toekomst meelwormen etc. als poeder vermalen zal worden en gebruikt zal worden als grondstof voor diverse levensmiddelen zoals koekjes. Het probleem is dat men niet meer precies weet waar welke stof in voor komt. Wist je dat krekels nu verwerkt mogen worden in crackers en pizza? En dat er een insectenburger is? De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een aantal insecten waaronder krekelmeel. Producenten moeten wel duidelijk op de verpakking aangeven om welke insecten het gaat. Dit ook omdat mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, ook reageren op voedsel met insecten. Er worden al een tijdje producten gemaakt waar de kleurstof, verkregen uit bladluizen, gebruikt worden zoals in roze koeken. Deze kleurstof wordt als E120 aangeduid. Kijk maar eens op een paar verschillende levensmiddelen die je in de kast hebt staan of daar de stof E120 in zit. Wedden dat als er bij de ingrediënten “bladluizen” staat i.p.v. E120, dat die artikelen dan bijna niet meer verkocht zullen worden? Insecten kunnen dienen als een goeie eiwittenbron. Daardoor zou de productie van eten op den duur op een milieuvriendelijker manier kunnen. Toch moet je je afvragen of er overal maar lukraak insectenpoeder aan toegevoegd moet worden. Er wordt gedacht aan een toevoeging van krekelmeel aan volkorenproducten zoals volkorenpasta en volkorenbrood. Waarom zou je dit willen is de vraag. Op den duur zijn er zoveel mensen die allergisch zijn en dus vele producten niet meer kunnen eten zonder er last van te krijgen. Dan gaan we weer naar een wereld waarin mensen zelf brood gaan bakken en alleen maar groente, vlees en fruit in zijn geheel kopen om dit zelf te bereiden. Je weet immers niet wat voor grondstoffen restaurants gebruiken. Er zijn mensen die niet tegen ve-tsin (mononatriumglutamaat, E621) kunnen. Dat is een smaakversterker die veel in de Aziatische keuken gebruikt wordt. Het blijft lastig te verteren dat er best veel gerommeld wordt met voedingsmiddelen zonder dat je daar als individu invloed op kunt uitoefenen. Nu ook al. Iedereen kent de verhalen van hormonen in het vlees, plasticdeeltjes in vis en chemische toevoegingen in allerlei andere voedingsmiddelen. Helemaal zuiver op de graat zal het nooit worden. Dat wordt veel onbespoten fruit eten op Valentijnsdag. 😉