Wanneer je een hekel hebt aan schoonmaken maar jouw oven heeft dringend een schoonmaakbeurt nodig, dan zijn er wel een paar oplossingen om zonder al teveel moeite dit apparaat schoon te krijgen. Het is ook niet leuk om dingen zoals een oven of keukenkastjes aan de binnenkant schoon te maken; zo zie je niet in een oogopslag het resultaat. Maar je ruikt het wel! Of liever gezegd: je ruikt geen aangebrande vetresten van het gebruik van de vorige keer. En dat is een voordeel als je bijvoorbeeld eens een cake wilt bakken. Je moet er niet aan denken dat jouw vanillecake smaakt naar het gegrilde kippetje van de vorige keer…
Wat je doet: je verwarmt de oven voor op 200 graden en zet er een ovenbestendige bak of ovenschaal in met heet water en een flinke scheut schoonmaakazijn. Je draait de oven uit, doet het deurtje dicht en laat de boel een nachtje staan. De volgende ochtend kun je de aangekoekte resten heel makkelijk wegpoetsen met keukenpapier of een vochtige doek. Keukenpapier heeft als voordeel dat alles goed wordt geabsorbeerd en je daarna niet meer het vet hoeft te verwijderen, maar een vochtige doek gebruiken is natuurlijk milieuvriendelijker. Mocht je het liefst de oven wat sneller schoon willen hebben zonder hard te gaan poetsen, dan kun je het ook schoonmaken met baking soda. Bijna hetzelfde recept: weer even voorverwarmen en dan een ovenschaal met water en baking soda (een kopje is voldoende) vullen. Als je dit in de oven laat staan voor ongeveer een half uur (oven moet wel blijven aanstaan) en daarna de oven laat afkoelen tot dat hij lauw is, dan kun je daarna de schaal uit de oven halen en gelijk schoonwrijven met een vochtige doek. Beide methodes zijn goed te doen, het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Toch is iedereen weer anders. Sommige mensen willen het liefst keihard boenen. En dat kan natuurlijk ook.