Zijn het er echt honderd? Het zijn er wel meer… Op het gebied van hygiëne leert menigeen elke dag weer iets nieuws, en niet alleen als je jong bent. Als je kinderen hebt die niet goed afwassen dan kun je ze bijsturen. Maar als je te maken hebt met jong volwassenen waarvan hun allereerste baantje afwasser in een restaurant is en ze worden niet goed begeleidt, dan is dan minder. Je zult maar gast zijn in dat restaurant. Mochten er nog etensresten van de vorige aan een bord kleven waar weer een nieuwe portie vers eten op gelegd wordt, dan kun je daar aardig ziek van worden. Het is vaak maar goed dat je daar als klant geen weet van hebt, anders durf je niet meer buiten de deur te eten. Het wordt erger wanneer deze afwasser ergens werkt waar bejaarden en mensen met een zwakke gezondheid wonen en de afwasmachine is stuk. Toch kunnen er uit een afwasmachine ook vieze borden komen. Als er geen afwasblok in is gedaan en men op te lage temperaturen wast kun je al een probleem hebben. Of als men een verkeerd wasprogramma gebruikt dat alleen bestemd is voor het spoelen van glazen. Je ruikt het dan ook meestal meteen zodra je de machine opendoet. Een weeïge geur van stilstaand viswater komt je tegemoet. Er zit maar 1 ding op: nieuw blokje erin, zout erbij en nogmaals draaien op hoge temperatuur. Zeker in een tijd waar nu zo gelet wordt op hygiëne zouden deze fouten eigenlijk niet gemaakt mogen worden. Anderhalve meter afstand houden van elkaar is goed te doen, maar van schone borden eten en uit schone glazen drinken is ook goed te doen. Natuurlijk begint hygiëne bij jezelf. En in de keuken. En de badkamer en het toilet, kortom: overal. Als jouw vak te maken heeft met hygiëne dan valt je oog natuurlijk op die zaken die niet kloppen. Zo zag ik laatst iemand twee schoonmaakdoekjes op elkaar leggen in de keuken. Bij navraag bleek dat beide echtgenoten een schoon doekje hadden gepakt en het hele huis ermee hadden schoongemaakt, van toilet tot keuken en ze vonden dat de doekjes nog wel een ronde meekonden. De doekjes lagen gebroederlijk op elkaar op het aanrecht. Buiten het feit dat twee doekjes op elkaar heerlijk hun bacteriën gaan uitwisselen, is het handiger om na elke ruimte die schoongemaakt is het doekje meteen in de was te doen (wassen op 60 graden) en een nieuw doekje voor volgend gebruik klaar te leggen. Net zoals een vaas met bloemen; het is fijn als deze voor gebruik van de volgende bos rozen helemaal is schoongemaakt. Als er onverwacht visite komt met een nóg meer onverwachte bos rozen dan is het fijn als de vaas al schoon is. En als de rozen eenmaal van hun doornen ontdaan zijn is het logisch om wederom even een doekje over het aanrecht te halen. Op RTLZ was een documentaire reeks te zien over allerlei luxe hotels in de hele wereld. De meest recente is de documentaire over het vijfsterrenhotel in Londen: Het Luxe Corinthia Hotel. De prijs per nacht voor een kamer is vrij hoog, maar daarvoor krijg je wel alle luxe die je je maar kunt bedenken. Het hotel slaat voor vaste gasten kleding en andere spullen op en heeft strikte regels omtrent omgangsvormen en hygiëne. In vele hotels wordt de schoonmaak van een kamer uitgedrukt in minuten, bij dit luxe hotel wordt de schoonmaak uitgedrukt in onberispelijk schoon zijn. En soms gaat dat ver. Natuurlijk kunnen we niet allemaal 24/7 met schoonmaken bezig zijn, dat zou te dol worden. Een beetje opletten is meestal al genoeg. Dus geen aardappels schillen met de keukenla nog open zodat er weleens een schilletje in kan vallen en als je een verpakking van b.v. bieten opengeknipt hebt, maak dan even de schaar schoon én droog voordat je hem weer in de keukenla legt. En denk er ook eens aan om vaker een schone doek te halen over oppervlaktes die vaak beetgepakt worden zoals de deur van de koelkast etcetera. Hygiëne is niet een dag in de maand waar je als een blok tegenop ziet omdat je dan de hele dag moet schoonmaken. Hygiëne is verstandig omgaan met de spullen die je gebruikt zodat een ander na jou ervan uit kan gaan dat het aanrecht schoon is en er niet van die vervelende koffiekorrels her en der verspreid liggen zodat jouw koffiemok aan de onderkant een crunchy laagje krijgt en je als gevolg daarvan morst op je schone kleding. Hygiëne is iets dat er bij jezelf ingebakken zit of niet, maar het is zéker aan te leren.