Bij het schoonmaken is het belangrijk dat er geen barsten zijn. Barsten in vloertegels zorgen ervoor dat het vuil zich ophoopt en zich niet meer weg laat dweilen. Zo ontstaat er steeds meer viezigheid. Als je ervan moet eten is het weer een ander verhaal. Een barst in een bord kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Als er een aantal stukjes missen uit een servies of er zit een barst in een paar borden of kopjes dan is het tijd om een nieuw servies te kopen. Je kunt alles natuurlijk extra goed schoonmaken, maar het vuil dat in barsten en groeven trekt, blijft er grotendeels in. Mocht je agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken, bedenk dan dat dit ook in de oneffenheden van het servies kan blijven steken. Het is niet handig om die belastende stoffen in jouw systeem te krijgen. Met snijplanken is het bijna hetzelfde verhaal. Voor nog geen euro heb je een plastic snijplank en je ziet dan ook in veel huishoudens dat hier dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Waar men vaak niet bij stilstaat is dat al die keren dat je snijdt, er diepere groeven ontstaan waar vuil zich in kan ophopen. Goed boenen om het vuil er uit te halen er is een mogelijkheid, maar niet iedereen in het huishouden is zo precies in het schoonmaken als jijzelf. Sommigen gebruiken niet eens een afwasborstel en vegen met wat sop de viezigheid van de plank in de groeven. Als er daarna groenten op de plank gesneden worden die gekookt worden dan is het nog niet zo’n probleem. Maar als het gesneden spul rauw gegeten wordt en het is in contact met de plank geweest dan is het woord besmetting aan de orde. Bacteriën en vuil zijn woorden die we nu eenmaal niet zo graag horen. Soms denk ik even terug aan het stenen aanrecht van grootouders. Het aanrecht zat vol barsten en scheuren, maar geen grijze haar op hun hoofd dacht eraan om een ander aanrechtblad te nemen. Verspilling, vonden ze. Tegelijkertijd waren ze ook niet zo van de rauwkost. De soep werd goed doorgekookt, zelfs urenlang. Knappe bacterie die het dan nog overleeft. Terug naar het heden. Heb je koffiemokken waar barsten in zitten? En blijft die barst zichtbaar omdat het restant van de koffie zich in de barsten genesteld heeft? De laatste keer dat ik dat aan iemand vroeg, antwoorde ze dat ze de koffiemok de volgende keer even met chloor zou schoonmaken… Een heerlijk bakje koffie. Jawel, maar dan graag met melk en zonder chloor. De meeste mensen hebben genoeg koffiemokken in huis, dus een paar oude mokken recyclen is misschien wel een idee. Je kunt er heel goed aarde en een kleine plant in doen; dat is creatief en decoratief tegelijk. Alvast veel plezier met upcyclen!