Het is niet trendy om over vroeger te praten want nu weten we vaak beter, toch? Dat wordt weleens gedacht, maar van gevaarlijke gebeurtenissen en verkeerde beslissingen in het verleden kun je nu leren. Heel vroeger poetste men het tafelzilver. Tegenwoordig wordt er bijna geen zilver meer gebruikt als bestek. Ook al omdat men materialen als roestvrij staal een verbetering vindt. Goud is overigens volgens de kenners het beste materiaal om van te eten maar dan zou een bestekcassette wel erg prijzig worden, zilver is dan nog betaalbaar als je ervoor spaart, maar toch kiest men liever voor edelstaal of roestvast staal, want als je met een zilveren lepeltje een ei eet, dan gaan die stoffen (in het eigeel zit een beetje zwavel) met elkaar een verbinding aan en dan is niet zo’n fijn mondgevoel. Ook worden de zilveren lepels er zwart van. Wat er wel toentertijd gedaan werd was het poetsen van het tafelzilver. Nu gaat alles in de vaatwasser en als de machine klaar is dan wordt het in de besteklade gelegd. Echter, in die besteklade liggen ook allerlei andere dingen zoals een blikopener en een schaar. Er zijn mensen die een blik openen waarbij de halve inhoud van het blik de opener raakt en toch legt men de blikopener vaak weer zo terug in de la zonder deze af te spoelen. Bacterievorming! Ook zijn er mensen die kip knippen. Zelfs als je het langzaam zegt kun je over de woorden struikelen. Men neme een kipfilet en men neme een schaar. Het beeld is duidelijk. Je kunt ook kipfiletblokjes kopen en ja, je kunt ook een mes gebruiken maar sommigen denken sneller klaar te zijn door de kip in stukjes te knippen. Een schaar wordt voor vele doeleinden gebruikt en het is vast niet zo dat de schaar van te voren én achteraf wordt afgewassen en gedroogd. Zeker niet als je de kip knipt uit tijdwinst. We hoeven vast niet uit te leggen dat het gevaarlijk is als de bacteriën van de restjes van de kip die nog aan de schaar kleven bij het andere schoongewassen bestek terechtkomt……. Live dangerous!
Helemaal gevaarlijk wordt het als de kiprestanten van de gebruikte schaar even afgeveegd worden aan een theedoek. Je hebt dan niet alleen nog steeds die bacteriën aan je schaar die in de besteklade verblijven en zich zo af en toe verder verspreiden zodra de schaar gebruikt wordt, maar nu ook bacteriën aan de theedoek waar je van alles mee afdroogt, inclusief je handen. En als je dan even in je ogen wrijft… en even aan je mobiel zit… Sommige mensen beseffen de impact niet van verontreinigde spullen maar zullen zich wel verwonderd afvragen waarom ze nu alweer ziek worden of een oogontsteking krijgen. Gevaarlijk leven is mogelijk, maar zo af en toe eens de keukenla uitmesten (en huishoudelijke artikelen zoals een blikopener reinigen) is ook niet zo’n gek idee. De meest overbodige troepjes vind je daar, van haarspeld tot de kruimels van het beschuitje en van paperclip tot gevallen oorbel die je even snel in de keukenla stopte omdat er visite kwam en het dan zo lekker uit het zicht lag. En als je de keukenla op orde hebt, vervang dan gelijk theedoek, handdoek en microvezeldoekje. Schoonmaken is tenslotte meer dan alleen een doekje ergens overheen halen. ?