Hygiëneblunders

Er zijn mensen die vaker “iets” hebben dan anderen. Een ontsteking, een wondje dat maar niet wil helen en soms zelfs is iemand vaker ziek of verkouden dan een ander. Waar ligt dat nu aan? Je kunt een sterk of zwak gestel hebben natuurlijk maar ook kun je zelf wel wat invloed uitoefenen op hoe je de dingen aanpakt. Letterlijk.
Er zijn diverse hygiëneblunders te noemen waarvan je achteraf denkt: oh ja… daar komt het door. Bij vrouwen die graag diverse make-up producten gebruiken is het een kwestie van bewustwording. Je kunt niet een mascara het eeuwige leven geven door er telkens een druppeltje olie bij te doen zoals vaak in diverse vrouwenbladen staat. Een mascara bevat op den duur steeds meer bacteriën. Het is dus zaak om de mascararoller om de paar maanden te vervangen. Ook een poederkwast en een haarborstel dient regelmatig schoon gemaakt te worden. Als je een teveel aan foundation op je vinger hebt is het niet handig om dat weer terug te stoppen in het potje. Dit geldt ook voor allerlei crèmes. Je kunt de crème er dan beter extra in wrijven dan dat je de crème die in aanraking is geweest met je vingers weer terug stopt met een extra portie bacteriën erbij. En wat te denken van een bezoekje aan de plaatselijke drogist en enthousiast alle testertjes uitproberen… sommige mensen pakken de lipsticktester en smeren hun lippen ermee vol. Je weet niet wie jouw voorgangster is geweest; misschien had ze wel uitslag rond haar mond. Dan is het vast geen nieuws voor je als jij daarna een koortslip ontwikkelt. Shoppen kan zo best nog weleens risicovol worden. Oogontstekingen kunnen bijvoorbeeld door andermans oogschaduw komen en onderling oogpotloodjes uitwisselen op feesten of in de sportkantine is ook niet zo’n goed idee. Er zijn vrouwen die lingerie en badkleding passen zonder hun eigen ondergoed aan te houden. Ja, ook in die paar minuten dat de achtentwintig voorgangsters diezelfde bikini zonder onderbroek aan gepast hebben kunnen allerlei aparte stofjes zich hechten aan jouw lijf. De meeste mannen pakken vaak iets uit de rekken en kijken naar de maat om het vervolgens blindelings te kopen, maar de heren letten weer minder op andere zaken. Regelmatig verschijnen er allerlei onderzoeken waarin bewezen wordt dat de meeste mannen het toilet verlaten zonder hun handen te wassen. Wat dat betreft is er nog veel werk aan de winkel om mensen bewust te maken. Zo ook mensen in het openbaar vervoer die allerlei stangen en deuren vastpakken en vervolgens in hun ogen gaan staan wrijven. Of de mensen die allerlei dieren op straat aaien en vervolgens zonder handen te wassen een broodje kopen en opeten. Er zijn legio voorbeelden met dieren. Het weggooien van een bal en deze weer van de hond afpakken, werpen, bal vast met speeksel van de hond, weggooien en fijn daarna op een bankje zitten met een tijdschrift waarbij je bij het omslaan van de pagina aan je vinger likt zodat je grip krijgt op het papier. Grip is slechts 1 letter verwijderd van griep.
Je komt nu eenmaal elke dag in aanraking met allerlei stofjes en het is maar net of je erbij nadenkt wat voor gevolgen iets kan hebben. Tegenwoordig is het uitlenen van een mobiele telefoon er niet meer bij. Een mobiel is zoiets persoonlijks en het zit ook vol met bacteriën, ondanks het feit dat je het misschien wel regelmatig reinigt. Het mobieltje wordt warm tijdens het opladen, zit in een warme tas/huiskamer etc., kortom, een omgeving waar bacteriën goed gedijen. Je hebt er dus alleen jezelf mee als je je mobiel nooit reinigt. Anders wordt het bijvoorbeeld op kantoren met flexplekken. Toetsenborden die door iedereen gebruikt worden en zeg eens eerlijk: reinig jij telkens jouw toetsenbord voordat je werkdag begint?
Je kunt rustig kipfilet in stukjes snijden, maar als je daarna zonder je handen te wassen diverse kruidenpotjes pakt dan begrijp je dat de volgende persoon die een kruidenpotje beetpakt een explosie van bacteriën te pakken heeft. Iets vaker je handen wassen op een dag en er goed bij nadenken wat je allemaal vastgepakt hebt voordat je bijvoorbeeld je gezicht aanraakt scheelt al een hoop. Prent je in dat je zojuist uien en rode peper hebt gesneden en je je handen nog moet wassen alvorens in je ogen te wrijven… Nagels kort houden is ook een goed idee, want wat zich daar allemaal kan ophopen… Je kunt alleen maar hopen dat de nagelstudio’s die hun klanten van lange gelnagels voorzien, ook een beetje advies geven omtrent het schoonhouden ervan. Dat stukje extra persoonlijke hygiëne voelt net even wat lekkerder. Natuurlijk zit elk immuunsysteem anders in elkaar maar voorkomen is beter dan genezen. Om niet ziek te worden moet je een hoop doen en laten. Bewustwording speelt hierbij een grote rol. Bij hygiëne overheerst de preventie. Hygiëne is gezondheidsleer: Het geheel van maatregelen en activiteiten die gericht zijn op het handhaven van een schoon leefmilieu en het voorkomen van ziekte. Laten wij als bedrijf daar nu net op gericht zijn. Heb je geen zin in een grote voorjaarsschoonmaak maar wil je wel graag in een schone omgeving vertoeven? Schroom niet, bel of mail ons en vraag naar de mogelijkheden. We zijn bereikbaar via info@fdweesp.nl of via de telefoon 0294-266916.

Het zit in de lucht

Het mooie van de verschillende seizoenen in Europa is de diversiteit. We kunnen allerlei weersomstandigheden verwachten en hoe past jouw lichaam zich dan daarbij aan… Door je warm te kleden kun je de kou de baas zijn en door je luchtiger te kleden kun je het minder warm krijgen maar wat nu als er allerlei stofjes in de lucht rond dwarrelen waar we last van krijgen, want soms zit het in de lucht: Stuifmeel en pollen. Veroorzaker is de natuur en hoe je ermee kunt omgaan is heel divers. Allereerst is een doktersbezoek handig om te laten constateren van welke pollen je precies last hebt zodat dit ook gericht aangepakt kan worden. Buiten dat zijn er enkele tips waarmee je de pollen te slim af bent. Allereerst: er zijn meer pollen op het platteland dan in de stad, dus als het kan, sla een bezoekje aan dat gebied in het pollenseizoen over. Het is het beste om -als je last van pollen en stuifmeel hebt- de was niet buiten te drogen. Indien mogelijk, gebruik een wasdroger of hang het binnenshuis op, wel goed ventileren. Als je vaak hardloopt, kun je dit in het pollenseizoen het beste zo vroeg mogelijk doen. Ga niet grasmaaien maar laat dit even doen. Was je haar regelmatig en voor mannen: vergeet je baard niet, want zodra je buiten bent geweest blijven de pollen in het haar hangen. Kaalheid is bij pollenallergie een voordeel. Ook kamerplanten en boeketten geven pollen af: je kunt de meeldraden afsnijden of opzuigen. En heel belangrijk: wrijf niet in de ogen. Pollen- en stuifmeelallergie noemt men ook wel hooikoorts. Er zijn allerlei verschillende soorten pollen en schimmels die zich tussen februari en augustus manifesteren. Online is een pollenkalender te vinden zodat je precies ziet in welke periode welke pol actief is.
Het vervelende van hooikoorts is dat er diverse vage of sterke klachten kunnen zijn wat men niet eerst linkt aan hooikoorts. Vaak voelt men zich niet ziek genoeg om naar de dokter te gaan en zo blijven vele hooikoortspatiënten onzichtbaar tot de kwaal erger wordt. Niezen, branderig gevoel, jeuk, ademhalingsproblemen, piepende ademhaling, verkoudheid, lopende neus, jeukende en tranende ogen, zwellingen van de lippen, irritatie, griepsymptomen, slaapproblemen… een scala aan narigheden. De paardenbloem geeft in april en mei de meeste klachten. De gele bloem is dan uitgebloeid en de witte pluizebolletjes worden door de wind meegevoerd op pad naar hun nieuwe bestemming waar ze zich nestelen en wederom voor gele bloemen zorgen. Juist de paardenbloem staat ook bekend om zijn medicinale werking. Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten en de paardenbloem staat bekend als hulpje van de lever. Er zitten allerlei goede stoffen in van het vitamine B complex en A en C tot aan allerlei mineralen en andere goede stoffen. Paardenbloem is goed voor de spijsvertering omdat het vetten beter verteert en vochtafdrijvend. Zelfs in de traditionele Chinese geneeskunde komt de geneeskracht van paardenbloem voor en dit is later nog eens wetenschappelijk bevestigd. Het is daarom bijzonder dat een plant tevens goed en minder goed voor de mens kan zijn. Dit gezegd hebbende kun je jezelf wapenen tegen de pollen. Door elke dag een klein beetje pollen te nemen, ben je in feite jezelf aan het vaccineren tegen pollenallergieën. Je kunt bijvoorbeeld wat honing nemen of basilicum om ontstekingen te verminderen of uien om de productie van histamine in je lichaam te verminderen. Omdat de histamine verantwoordelijk is voor de symptomen van een pollenallergie, is het verwijderen van de histamine een goede behandelmethode voor pollenallergie. Verder is het zaak om je huis zo schoon mogelijk te houden, vooral vaak stofzuigen en goed schoon houden. Denk hierbij ook aan de huisdieren: hun vacht bevat ook haren waar pollen zich graag in nestelen. Een regelmatige wasbeurt voor de viervoeter die een paar keer per dag buiten loopt is aan te bevelen. Het is even lastig in het dagelijkse leven maar na een tijdje waait het allemaal weer over.

Contactallergie

Sommige mensen krijgen last van allergische reacties zodra ze in contact komen met een stof dat niet zo goed reageert op de huid. Men spreekt ook weleens over overgevoeligheid, maar als er sprake is van een allergische reactie dan is het of zaak om niet meer in contact te komen met deze allergische stof of maatregelen te nemen middels bijvoorbeeld huishoudhandschoenen te dragen. Soms hebben mensen echter meer last van het middel dan van de kwaal. Er zijn mensen die geen huishoudhandschoenen kunnen verdragen. Deze zijn veelal gemaakt van rubber/latex en er is een groep mensen dat een latexallergie heeft. Best lastig aangezien er vele producten van latex gemaakt worden, denk maar aan een simpel gummetje om de potloodstrepen mee weg te halen.
Er bestaat synthetische rubber en natuurrubber. Natuurrubber wordt geproduceerd uit latex, gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Om rubber tot een bruikbaar product te vormen moet het worden gevulkaniseerd. Hierbij wordt het materiaal omgevormd tot een elastisch product. Rubberen artikelen zijn zo gebruikelijk dat mensen er bijna niet meer op letten. Behalve als men allergisch is dan. Rubberen autobanden, fietsbanden, schoenzolen, handschoenen, gummetjes, fietszadels, bougiekabels, doppen, regenjassen, aandrijfriemen, condooms, ballonnen en meer. Latex allergie ontwikkelt zich en kan steeds heftiger verschijnselen geven. Vooral mensen die er gevoelig voor zijn en die de latex vaak aanraken (latex handschoenen) en/of inademen van latex stofdeeltjes ontwikkelen eerst huiduitslag alvorens het erger wordt. Het type allergie is van het vertraagde type allergische reactie. Mensen reageren niet allemaal hetzelfde op dezelfde stoffen. Er zijn mensen die door het stofje in te ademen longproblemen krijgen zoals beroepsastma. Een ernstige allergische reactie is onder meer een anafylactische shock en dat kan dodelijk zijn. Anafylactische reacties kunnen bij zeer allergische mensen onmiddellijk optreden na blootstelling aan latex. Anafylaxie gebeurt echter zelden bij de eerste blootstelling aan latex.
Producten die kunstmatige (synthetische) latex gebruiken, zoals latex verf, zullen geen latex allergie veroorzaken.
Latex allergie is gerelateerd aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals avocado’s, bananen, kastanjes, kiwi’s, steenvruchten en passievruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten een aantal van dezelfde allergenen als latex. Indien je allergisch bent voor latex, bestaat een grotere kans op allergie voor deze voedingsmiddelen. Omgekeerd is ook het geval. Ook al kom je niet via huidcontact in aanraking met latex, dan kun je erachter komen doordat je steeds minder goed reageert op een bepaald voedingsmiddel. Mensen die van sushi houden brengen dit niet direct in verband met een latexallergie, maar door middel van het regelmatig eten van sushi waar avocado in is verwerkt, kan dit op den duur een heftige allergische reactie opwekken. Wanneer er steeds meer avocado wordt gegeten kan dit zelfs leiden tot een bewustzijnsverlies.
Mensen gebruiken te pas en te onpas het woord allergie. Iedereen heeft weleens een offday maar om dan meteen te roepen dat je allergisch bent voor school/werk/collega’s is een beetje cru. Een echte allergische reactie is geen pretje. Er zijn mensen die een carrièreswitch hebben moeten maken vanwege b.v. hun latexallergie. Ongeveer 5% van het medisch personeel lijdt hieraan; het is een toenemend probleem.
Elk contact met een stof waar je huid niet goed op reageert is vervelend en lastig. Zo zijn er legio artikelen vervaardigd met het stofje nikkel erin. In geldstukken bijvoorbeeld. Sommigen kunnen letterlijk geen geld in de hand vasthouden. Na een paar minuten een paar munten in de hand te houden, begint het te jeuken en voelt het  onaangenaam. Het verklaart niet het spreekwoord “een gat in de hand hebben” maar lastig is het wel. Mensen krijgen ook weleens rode bultjes bij het dragen van hun horloge of sieraden. Het schijnt dat de meeste metalen voorwerpen tegenwoordig nikkelvrij zijn, maar je bent zelf je beste tester. Als je sieraden bij de juwelier koopt weet je dat je een bepaald metaal gaat dragen zoals goud, zilver en chirurgisch staal en is er weinig kans op contactallergie, maar als je op de markt of bij diverse warenhuizen de sieraden inkoopt heb je niet echt zekerheid. Nikkelallergie is lastig, zeker als je een mooi horloge als cadeau gekregen hebt en je het wel wilt dragen. Een simpele oplossing is door de achterkant van het horloge in te smeren met kleurloze nagellak. De lak geeft een beschermlaag waardoor het stofje nikkel je huid niet kan raken.
Ook geurstoffen, lijmsoorten, bepaalde stoffen in een zalf en shampoo kunnen contactallergie veroorzaken. Het is vaak lastig om vast te stellen wáár nu precies het stofje in zit wat precies de allergische reactie veroorzaakt, maar een allergietest kan hierbij uitkomst bieden. Facilitaire Diensten Weesp werkt met biologische schoonmaakmiddelen teneinde allergische reacties te voorkomen. De belangrijkste voorwaarde voor een prettig leven is een goed contact.

Goed beslagen ten ijs komen

Douchen is een grote hobby van velen. Vooral als je een tijdje in de kou vertoefd hebt kun je geweldig opknappen ervan. Het is heerlijk om onder de warme waterstralen te staan en jezelf tegoed te doen aan allerlei fijne douchegel en shampoo. Het is daarna prettig voor met name de heren als de badkamerspiegel niet zo beslagen is dat men zich snijdt bij het scheren. Ook voor de dames is het prettig als er in de spiegel gekeken kan worden om meerdere redenen. Om ervoor te zorgen dat de badkamerspiegel niet beslaat tijdens het douchen, kun je van te voren al maatregelen nemen. Als je de spiegel insmeert met shampoo en daarna met een schone doek droog wrijft, dan blijft de spiegel zijn werk doen. In plaats van shampoo kan men ook de spiegel insmeren met scheerschuim en met een droge doek schoonwrijven.
Om de spiegel eens in de zoveel tijd goed te reinigen kan men ook andere middelen gebruiken dan de standaard spray vloeistof die velen in de kast hebben staan. Neem eens een halve aardappel en wrijf de spiegel hiermee in. Daarna afnemen met water en droogwrijven met een oude krant. De spiegel kan ook ingewreven worden met zilverpoets en daarna met een droge doek weer goed uitpoetsen.
Toch vinden velen het fijn om een spiegel schoon te maken op de manier zoals men het zelf het prettigste vindt. De meeste mensen gebruiken daarbij een zeemlap. Soms echter is deze niet meer stroef waardoor de werking vermindert. Je kunt dit oplossen door deze even te spoelen met azijn. Je zult merken dat je vaak dezelfde artikelen gebruikt om schoon te maken en dan is het prettig als deze ook lang meegaan. Voor bijna alle vragen op het gebied van schoonmaken is een oplossing te vinden. Kom je er niet uit, dan kun je ons eenvoudig even mailen op info@fdweesp.nl en natuurlijk kan bellen ook op 0294-266916.

Schoonmaakservice op maat, opruimtroepen paraat

Ons schoonmaakbedrijf zit niet stil. Nu kan dat ook niet als je aan het schoonmaken bent, maar alleen maar zitten op een stoel op kantoor is er ook niet bij. Het is prettig als een bedrijf volop in beweging is, zo roest het niet vast. Natuurlijk volgen we ook allerlei ontwikkelingen op schoonmaakgebied via social media en andere sites. Wat opvalt is dat vele bedrijven zichzelf in de markt zetten over wat het bedrijf allemaal kan betekenen voor de klant. Dat is erg mooi, maar vaak weet een klant wat hij of zij precies wil. Niet iedereen wil tweemaal per week dezelfde schoonmaakroutine krijgen, het is mooi als er af en toe iets extra’s of anders gedaan kan worden. Natuurlijk zijn er werkschema’s met vaste items zoals het reinigen van het toilet -dat kan niet vaak genoeg gebeuren- maar voor degene die schoonmaakt geeft het ook meer voldoening als echt alles blinkend schoon is, ook de niet-zichtbare plekjes. FDW biedt dan ook een schoonmaakservice op maat: u bepaalt en wij voeren uit. Mocht u af en toe een extra (opruim of schoonmaak)klusje hebben dan kan dit genoteerd worden in het logboek (het communicatiemiddel tussen schoonmaker en opdrachtgever) en kunnen wij er makkelijk op inspringen.
Niet alleen voeren we schoonmaakwerkzaamheden uit, als we u als klant kunnen ontlasten op andere manieren dan willen wij u graag daarbij helpen. Zo kan het voorkomen dat er af en toe snel gehandeld moet worden in geval van het leeghalen van een huis. Het kan emotioneel zwaar beladen zijn om het huis te betreden van een geliefd persoon die overleden is. Toch dient de familie dat te doen en ervoor te zorgen dat het huis zo snel mogelijk wordt leeggehaald, opgeruimd en schoongemaakt in overleg met de woningbouwvereniging. Op zo’n moment kan de familie eerst de persoonlijke spullen uit het huis halen en ons inschakelen om te regelen dat het huis leeg en schoon opgeleverd kan worden zodat de familie hiermee niet belast wordt. FDW is een bedrijf dat meer doet dan schoonmaken alleen.

Hoe kun je je staande houden in een ijskoude omgeving

Soms begeef je je op glad ijs. Je moet wel als je in de winter naar buiten moet om boodschappen te doen of naar je werk te gaan. Zodra de wereld bedekt is met een laag sneeuw vinden de meesten van ons dit zo mooi dat er al snel diverse plaatjes via social media gedeeld gaan worden. Anders is het wanneer je stoep een glijbaan is geworden en je niet meer zonder bepaalde maatregelen op straat kunt lopen. Er zijn zoveel oplossingen om niet glijdend op pad te hoeven maar aangezien sneeuw nog steeds een zeldzaam verschijnsel is in Nederland (vaak maar een keer per jaar of minder) houden we er in ons dagelijks leven niet echt rekening mee. Je kunt sokken over je schoenen aantrekken zodat je wat meer grip hebt, maar na een tijdje lopen is ook die sok glad geworden of tot op de draad toe versleten. Er zijn schoenen met profiel maar ook daar hoopt het sneeuw zich tussen de groeven op zodat ook dat niet meer heel stabiel is en er zijn spikes. Deze bind je onder je schoen en gegarandeerd: je glijdt niet! Alleen loopt het niet echt makkelijk, maar voor een stukje van tien minuten is het te doen.
Ons land let heel erg op de weersvoorspelling omdat -buiten de politiek- dat het enige is waar mensen ongegeneerd over kunnen klagen. Het is dan ook vaak te nat, te glad, te koud, te winderig en te heet in ons land. Voor alles is een oplossing maar voor weersomstandigheden zijn gedeeltelijke oplossingen. Je kunt hetgeen dichtbij huis is zelf oplossen zoals je stoepje schoonvegen als het bevroren is of onder de sneeuw ligt, maar de hele straat ontdoen van die gladheid is niet aan te bevelen. We willen wel enkele tips met je delen zodat je al die ijzige gladheid als sneeuw voor de zon kunt laten verdwijnen. Iedereen kent wel het strooien van zout en dat is zeker een oplossing maar er is meer antivries-advies. Let erop dat je autoruit bedekt is met een krant of speciale folie zodat je in de ochtend niet als een gek hoeft staan te krabben of eerst tien minuten met je autoverwarming aan moet zitten om je ruiten vrij van ijs te krijgen. Als je verwacht dat het gaat regenen voordat het gaat vriezen kun je beter je autoruiten goed schoon maken. IJs hecht zich meer aan vuil. Nog een leuke tip om zelf antivriesvloeistof voor je autoruit te maken: vul een spuitfles voor een derde met water en voor twee derde met schoonmaakalcohol, dat is te koop bij de drogist. Doe er een eetlepel afwasmiddel bij, schudden, klaar.
Trouwens, als je dichtbij je huis kunt parkeren is dat aan te bevelen: in deze omgeving is het vaak warmer dan op een parkeerplaats. Denk ook even aan je afvalbak die buiten in de vrieskou staat: leg ook even onder het deksel een krant zodat het deksel niet vastvriest en je geen afval meer kunt weggooien. Er is natuurlijk ontdooispray maar als het niet hoeft…
Denk niet alleen dat de sneeuw en gladheid lastig is, je kunt ook goed gebruik maken van die kou. Zo kun je de voorjaarsschoonmaak al een beetje voor zijn door je koelkast schoon te maken en het vriesvak te ontdooien. Leg alle spullen gewoon buiten in je tuin of buiten onder een afdakje, je schuur of in je koude auto en je hebt uren de tijd om rustig de koelkast helemaal ijsvrij en schoon te maken. Keep it Cool! 😊

Het online gebeuren

Het bestaat nog: mensen die niet online zijn. Ze zijn zeldzaam. Ook al vertoeven mensen steeds minder achter de pc, de mobiel met internetverbinding is bijna niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Online kun je van alles doen. Foto’s maken, foto’s bewerken, foto’s en andere documenten delen met de rest van de online wereld, teksten schrijven, berekeningen maken, banksaldo checken, op social media zoals facebook, instagram e.d. actief zijn, betalingen plegen, recepten opzoeken en ga zo maar door. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen in de supermarkt op hun kleine beeldschermpje kijken voor het boodschappenlijstje en op straat via Google Maps de juiste route lopen. Incidentele botsingen zijn onvermijdelijk maar goed, mensen kijken even omhoog maar even zo snel weer omlaag. Naar het schermpje. Oh wee als er nog maar weinig batterij is maar dat hoeft ook weer niet. Van die powerdingen sluit je zo aan voor instant stroom en vaak onderweg zijn er mogelijkheden genoeg om de mobiel op te laden. Er is geen wachtruimte compleet zonder stopcontact. In bibliotheken, op Schiphol, in fastfoodrestaurants… overal vind je oplaadmogelijkheden. Het online gebeuren neemt een steeds grotere plaats in. In vergelijking met eind vorige eeuw zijn er zoveel banen bij gekomen waarbij het ondenkbaar is om niet online te zijn. Het is zelfs zo dat je als bedrijf zijnde bijna niet meetelt als je geen website hebt; ook iets wat eind vorige eeuw niet denkbaar was dat het zo’n grote impact zou hebben. Voordat mensen tegenwoordig een dokter raadplegen wordt er eerst via internet gezocht op mogelijke kwaaltjes. Mensen geloven ook eerder het geschreven woord op internet dan mondelinge ervaringen van andere mensen. En die betalingen… er zijn mensen die een snel betalingsverzoek maken die jij online ontvangt via een app en waarop je meteen kunt reageren door online het bedrag over te maken. Wie heeft er nog portemonnees nodig? Gelukkig blijven tassen wel noodzakelijk: je moet ergens je mobieltje instoppen…
Helaas kan jouw huis, kantoor of werkplaats nog niet online schoongemaakt worden, dat moet nog steeds in het echie gebeuren. Schroom echter niet om ons online te benaderen, je kunt ons mailen voor een vrijblijvende offerte op info@fdweesp.nl maar oldskool bellen mag ook op 0294-266916.

Wat doet schoonmaken met je brein?

Verstand op 0 en schoonmaken maar! Dat is een veelgehoorde kreet. Toch is het niet handig om het verstand uit te zetten als men gaat schoonmaken. Natuurlijk moet hier bij nagedacht worden! Welk schoonmaakmiddel wordt er gebruikt, is dit een gevaarlijke stof, wat dient er precies met welk middel schoongemaakt te worden etc. Het verstand dient dus zeker gebruikt te worden en het is zo dat als je vaak intensief schoonmaakt, je op den duur steeds sneller en geroutineerder te werk gaat. Toch blijft het handig om erbij na te denken, ook al omdat verpakkingen van producten veranderen. Het is bewezen dat je in een schone en opgeruimde omgeving veel productiever bent. Je kunt beter nadenken, het leren gaat makkelijker en je zult zien dat je tijd overhoudt. Omdat je brein zich niet meer hoeft in te stellen op overbodige rommel in de omgeving en zich bezig moet houden met nadenken over dat de zichtbare vlekken weggehaald moeten worden, is het brein in staat om veel effectiever te werken. Iets leren in een rustige omgeving zorgt ervoor dat de gelezen stof vrijwel direct opgenomen wordt. Dit is ook de reden waarom sommige mensen het prettig vinden om in een bibliotheek te gaan zitten werken. Er zijn dan geen huiselijke omstandigheden waarmee men rekening dient te houden. Ga maar eens na hoe vaak je op een dag gestoord wordt door telefoon, de deurbel, je kijkt door de ramen en ziet behalve de buurvrouw ook dat de ruiten weer eens gelapt moeten worden, je hoort de wasmachine die aangeeft klaar te zijn zodat je de was eruit dient te halen, kortom: je bent dan meer met je omgeving bezig dan met het daadwerkelijke doel: het leren. In een bibliotheek heerst rust, er is weinig afleiding en meestal is de schoonmaak bij openbare gebouwen goed geregeld omdat er veelvuldig verschillende mensen komen en het dus een hygiënische plek dient te zijn. Het is niet zo dat een minimalistische inrichting slimme mensen maakt, maar het is handiger wanneer het hoofd leeg is om dit weer vol te stoppen met lesstof.
Omgekeerd werkt het ook. Wanneer mensen stress ervaren of grote drukte om zich heen hebben gehad, kun je natuurlijk ter ontspanning tv gaan kijken of muziek luisteren, maar voor degenen die iets actiefs willen en de sportschool net iets té actief is, is het schoonmaken een mooie uitlaatklep. Je poetst als het ware de stress eruit! Nu is stress maar een woordje, maar hoe heerlijk is het om alle toestanden van je af te laten glijden middels een emmertje sop. Voor degenen die van dealtjes houden is er nog een handige tip: je spreekt af met je huisgenoot dat hij of zij de boodschappen doet terwijl jij gaat poetsen. Scheelt gelijk weer die drukke winkels binnengaan > dubbele ontlasting voor het brein. Tel daar bij op dat je huis ook nog eens heerlijk fris ruikt en grotendeels bacterievrij is. Heerlijk geestverruimend. 😊

Cleaning, The Movie

Als een schoonmaakmedewerker een dag in zijn of haar leven gefilmd zou worden, dan zou dat heel wat hilarische, schokkende, interessante, komische, aparte en bijzondere beelden kunnen opleveren. Je hebt allemaal wel meegemaakt dat als je partner thuiskomt, hij of zij veel te vertellen heeft. Eigenlijk zou er natuurlijk wel een film van elk beroep gemaakt kunnen worden, maar de beelden tijdens een dienst van een schoonmaker zijn afwisselend genoeg om er een hele film + vervolg van te zien. Sowieso komt hij of zij in ruimtes welke voor andere mensen vaak gesloten blijven. Denk hierbij aan overheidsgebouwen, laboratoria, allerlei (afgesloten) ruimtes in kerken, dokterspraktijken, kantoren, magazijnen, keukens van restaurants en cafeetjes, kortom: overal waar schoongemaakt wordt en dat zijn nogal wat plekken!
Op elke werkplek is een standaard uitrusting m.b.t. de schoonmaak aanwezig zoals werkhandschoenen, emmers, microvezeldoekjes en een stofzuiger. Ook is er een logboek waarmee de schoonmaker en de verantwoordelijke voor het facilitair beheer bij een bedrijf gegevens uitwisselen. Allerlei onderwerpen komen aan bod van het extra bestellen van handdoeken en theedoeken tot extra vloeronderhoud in de vakanties, vernieuwing van toiletuitrusting en verandering van werkuren. Het schoonmaken zelf, daar heb je vast een beeld bij. Soms is de schoonmaakmedewerker op het bedrijf bezig wanneer er ook andere werknemers van dat bedrijf zijn en soms is de schoonmaakmedewerker buiten kantooruren op het bedrijf. Om een hilarische gebeurtenis te beschrijven is lastig. Waar moet de ene persoon om lachen en blijft de andere persoon met een strak gezicht kijken… het is dus best een goed idee om die film toch uit te brengen. Het is in vele gevallen boeiend beeldmateriaal, zeker als de film al begint met een schoonmaakmedewerker die de sleutels is vergeten van het pand waar hij zou gaan schoonmaken. Na een tijdje komt hij terug met de sleutels maar dan gaat het alarm loeien en is hij nu nét de alarmcode vergeten…of de schoonmaakmedewerker komt ’s ochtends heel vroeg een kantoorpand binnen en treft de secretaresse aan die met haar hoofd op het toetsenbord ligt te slapen….of de schoonmaakmedewerker komt voor het eerst binnen in een balletstudio om deze te gaan reinigen en voordat alles schoon is gemaakt dansen de ballerina’s middels de vlinderdans de stofwolken in het rond.…of de schoonmaakmedewerker komt laat op de avond een pand binnen en treft wat jolige medewerkers aan die geen afstand konden nemen van de vrijdagmiddagborrel welke nu in een spectaculair avondgebeuren is verandert…hoe dit afloopt kun je vast over een tijdje bekijken in Cleaning, The Movie. 😉

De fonkeling in kristal en glaswerk

Zodra er een feestje in aantocht is worden de glazen weer gespoeld en gepoetst en het kristalglas nog eens goed onder de loep genomen. Een lekker drankje verdient een goed glanzend glas. Wat is nu de meest makkelijke en handige manier om het effect van fonkelend kristal glaswerk in een sterrenrestaurant te bereiken zonder telkens nieuwe glazen te kopen? Allereerst is het raadzaam om kristalglas niet in de vaatwasser te reinigen. Kristallen glazen en schalen dienen ook niet op elkaar gestapeld te worden; dit geeft krassen. Ook kent Iedereen wel die witte melkachtige afscheiding op glas wat men kalkafzetting noemt. De beste manier om die witte aanslag te verwijderen kun  je bereiken met lauwwarm water en zout. Het glas vullen met het water en het zout en blijven roeren tot het zout opgelost is. Dan even laten staan en vervolgens goed uitspoelen en afdrogen met een schone theedoek. Je kunt het glas ook vullen met azijn, even laten inwerken en goed uitspoelen. Mocht je “gewone” glazen hebben -dus geen kristalglas- en je hebt geen tijd om ze een voor een te behandelen, dan kun je deze glazen in de vaatwasser doen met twee tabletten gebitsreiniger in de besteklade en deze zo te draaien; dit geeft het beste resultaat. Zo schittert het glas weer mooi bij elke lichtinval. Mocht je een glazen salontafel hebben met krassen dan kun je deze lichtelijk polijsten met tandpasta. Bij een glazen kroonluchter komt weer ander onderhoud kijken. Zo af en toe met de plumeau het stof verwijderen is aan te raden, maar de kristallen deeltjes dienen ook regelmatig nat gereinigd te worden. Dit is best een tijdrovende klus dus denk goed na voordat je de aanschaf doet. Bij een feestelijk gedekte tafel valt de schone kroonluchter zeer zeker op, evenals het fonkelende kristal glaswerk. We hopen dat u iets aan deze tips gehad heeft. Mocht u nog meer willen weten of zelf handige toevoegingen hebben, dan horen we dit graag van u. U kunt ons bereiken via info@fdweesp.nl of op telefoonnummer 0294-266916.

 

Recente berichten

Hygiëneblunders

Er zijn mensen die vaker “iets” hebben dan anderen. Een ontsteking, een wondje dat maar niet wil helen en soms zelfs is iemand vaker ziek of verkouden dan een ander. Waar ligt dat nu aan? Je kunt een sterk of zwak gestel hebben natuurlijk maar ook kun je zelf wel wat invloed uitoefenen op hoe […]

Het zit in de lucht

Het mooie van de verschillende seizoenen in Europa is de diversiteit. We kunnen allerlei weersomstandigheden verwachten en hoe past jouw lichaam zich dan daarbij aan… Door je warm te kleden kun je de kou de baas zijn en door je luchtiger te kleden kun je het minder warm krijgen maar wat nu als er allerlei […]

Contactallergie

Sommige mensen krijgen last van allergische reacties zodra ze in contact komen met een stof dat niet zo goed reageert op de huid. Men spreekt ook weleens over overgevoeligheid, maar als er sprake is van een allergische reactie dan is het of zaak om niet meer in contact te komen met deze allergische stof of […]

Goed beslagen ten ijs komen

Douchen is een grote hobby van velen. Vooral als je een tijdje in de kou vertoefd hebt kun je geweldig opknappen ervan. Het is heerlijk om onder de warme waterstralen te staan en jezelf tegoed te doen aan allerlei fijne douchegel en shampoo. Het is daarna prettig voor met name de heren als de badkamerspiegel […]

Schoonmaakservice op maat, opruimtroepen paraat

Ons schoonmaakbedrijf zit niet stil. Nu kan dat ook niet als je aan het schoonmaken bent, maar alleen maar zitten op een stoel op kantoor is er ook niet bij. Het is prettig als een bedrijf volop in beweging is, zo roest het niet vast. Natuurlijk volgen we ook allerlei ontwikkelingen op schoonmaakgebied via social […]